Михаил Константинов: Расизъм е да се твърди, че хората с определен етнос, гласували за даден кандидат, са купени гласове

3753
Михаил Константинов: Расизъм е да се твърди, че хората с определен етнос, гласували за даден кандидат, са купени гласове
Снимка: БГНЕС

"Не разполагам с факти, които да предполагат касиране на изборите в София. Феноменът сигурно ще влезе в учебниците. Част от хората, които бяха гласували за Манолова, сигурно са казали, че са гласували за Фандъкова има разлика 5% между заявен и реален глас." Това заяви директорът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, в интервю за bTV в коментар за заявлението на Мая Манолова, че ще иска касиране на изборите. 

Константинов уточни, че социолозите наричат това непрестижен вот и допълни, че десните не смеят и пред себе си да кажат за кого са гласували.

Промяна в състава на ОбС-Асеновград, кмет и съветници полагат клетва в понеделник

Новият общински съвет в Асеновград е с промени в състава. Избраният, като водач на листата Георги Запрянов от БДС "Радикали" се отказва...

"В София има два списъка - хората, които могат да гласуват на парламентарни и президентски избори, другите - за местни. Махнати са избиратели, чиито настоящ адрес е в чужбина. За местните избори право на глас имат 6,2 млн. избиратели, а 5,8 млн. са реалните избиратели. Нашата избирателна активност е сбъркана с 5-6%," каза Константинов в обяснение за разликата от 100 000 избиратели между първи и втори тур на изборите.

Той допълни, че не може да се говори за купен вот без доказателства:

"Чист расизъм е да твърдите, че хората с определен етнос, които гласуват за даден кандидат и това са купени гласове. Докато не се докаже, че конкретни хора са си подали гласа, не може да докажете. Защо нашите НПО-та не скочиха за това явно расистко обвинение."

Относно съмнението, че някой е подменил химикалката в тъмната стаичка в село Копривлен и така много бюлетини са станали недействителни заради изчезващото мастило по тях, Константинов каза, че е напълно възможно да е подменена.

Местни избори 2019: Финалната равносметка на ЦИК

С 42,10% избирателна активност и 7 жалби за купуване на гласове приключи вторият тур на местните избори. Това съобщи говорителят на Цен...

"Ако има манипулация, тя е в посока да се срине доверието в изборния процес - да се провалят изборите. Тези бюлетини се броят за недействителен глас", допълни още той в коментар на репортаж за протест на хората от село Копривлен.

"Общият брой на недействителните гласове на първи тур е 661 000. Гласовете са много повече от 3 млн., каза Константинов. Броят на гласоподавателите е 7 700 000 като разделите се получава 8,5 % - това не е европейска норма, африкански процент е", обобщи Константинов.

Според него трябва да се направи анализ за този висок процент недействителни бюлетини с преференции.

"За общински съветници недействителните бюлетини са 15%, а за всички останали са 4%. Може да се направи извод, че всички гласоподаватели много лошо гласуват за общински съветници. Искам да се отворят чувалите", каза Константинов.

Новият кмет на Асеновград: Започваме с финансов и структурен одит на общината

Първи коментар на новоизбрания кмет на Асеновград доктор Христо Грудев пред Actualno.com. Екипът ни разговаря с него за избори и активн...

"Едната хипотеза за високия брой недействителни гласове е, че гласоподавателите са отбелязали преференция, а не са отбелязали партия. Другата - подценява се ролята на общинския съвет, масово е явлението. През 2015 г. на изборите има същият процент недействителни бюлетини за общински съветник, а само 4-5% са недействителните гласове за кмет. През 2011 г. без преференции процентът недействителни гласове е 6 - недопустимо е гласът на всеки българин за общински съветник да е недействителен.", каза още директорът на "Информационно обслужване".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика