Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нараства рискът от край на това управление: Говорят експерти

22 февруари 2024, 08:43 часа • 1664 прочитания

Намираме се в нова политическа ситуация. До този момент полето Денков – Габриел беше пазено от коалиционните (не)партньори. Острата й критика от вчера променя ситуацията. Как ще свърши всичко това? Нараства рискът да свърши с край на това управление. Това мнение изрази политологът Цветанка Андреева в ефира на Нова телевизия относно меморандума, предложен от ПП-ДБ и отхвърлен вчера от Мария Габриел.

ОЩЕ: "Избори 2 в 1"?: ГЕРБ не искат да делят регулаторите засега

Журналистът Любчо Нешков нарече случващото се „нисък политически дебат, който заобикаля важните теми“. „Една голяма чат от политиците се движат между килера и входната врата. България може и трябва да е силна в региона. Водим дебат за някакви проценти и нито един от важните въпроси не се засяга“, каза той. И призова политиците да се вдигнат, да се обединят, да поведат страната към мястото което заслужава.

Георги Лозанов се съгласи, че положението действително е много драматично в световен мащаб. „Иска ми се да вярвам, че този сблъсък във властта не е отзвук на случващото се в политически план в света“, каза той.

„Вътрешният сюжет е ясен. Властта беше на ПП-ДБ. Но дойде момента да се смени властта. С този меморандум дадоха идея как да се смени властта“, коментира той.

ОЩЕ: Денков от Франция: Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел

Попитани възможно ли е ДПС да не участва във властта, Лозанов каза, че в меморандумът е казано, че те могат да участват само по определен начин. „ДПС нямат участие във властта и сега, като става ротацията, се набляга на това. Малко се драматизира с този меморандум“, смята Лозанов.

Според Андреева ПП казват, че нямат против ДПС да участват в регулаторите, но да не отнемат тяхната квота. „ДПС да участват, но с квотата на ГЕРБ. Ако ПП отидат на нови избори, процентът им ще падне, а и не се знае дали ще я има тази коалиция с ДБ“, каза тя. Според нея голямата борба е за регулаторите.

Нешков смята, че това е много страшно. „50 на 50 , но искаме външно. Защо? За какво ти е? Какво ще направиш? Бяга се от страшните въпроси“, заяви той.

ОЩЕ: Борисов след предложението за меморандум: Изборите две в едно са логичен завършек на некоалицията (ВИДЕО)

На въпрос какъв е изхода от тази патова ситуация и вариант ли е отиването на избори Лозанов каза, че ще се иде на избори, ако ГЕРБ са сигурни, че ще ги спечелят.

„Борбата е за власт. С нея постигаш целите си“, каза той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес