"Избори 2 в 1"?: ГЕРБ не искат да делят регулаторите засега

5074
"Избори 2 в 1"?: ГЕРБ не искат да делят регулаторите засега
Снимка: БГНЕС

Няма да сложа подписа си под т.нар. меморандум, предложен от ПП-ДБ. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът Мария Габриел. Повод за изказването й беше предложения документ за управление от страна на коалицията ПП-ДБ.

Още: Денков от Франция: Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел

„Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация от Денков и ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случват нещата. Чух екзотични предложения, време е да кажа какво направих и какво няма да направя“, заяви тя, като уточни, че идва от среща с посланиците на ЕС и САЩ, като ги е запознала с вижданията си за управлението на страната.

„Няма да подпиша т.нар. меморандум, предложен от ПП и ДБ. Всичко има граници, не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаменталните принципи на държавата. Той е изработен с една крайна цел – държавата да бъде разделена между две коалиции, а регулатори, съдебна система и служби да бъдат поделени за сметка на партийни цели. По същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с конституцията и принципите на правовата държава“, категорична бе тя.

Мотивите за решението 

Всеки закон съдържа ясни правила за заемане на съответната длъжност, меморандумът влиза в противоречие с Конституцията, а тя е ръководно начало на правовата държава, заяви още Габриел, като обяви, че намира меморандума за ултиматум, с който се цели политическо овладяване на независимата съдебна състема, контролните органи и регулатори.

Тя коментира подробно и залегналите в документа цели. „Съдебната реформа е приоритет, но така предложена е ясно, че всички амбициозни цели трудно биха могли да се постигнат за 9 месеца. Това е програма за цял мандат“, категорична бе Габриел, като изрази съмнение, че тази цел може да е поставена умишлено с идеята да не се справи за този кратък срок, с който ще разполага.

За службите тя попита какво налага промените и защо е фиксиран срок 1 юни 2024 година, който съвпада с предизборната кампания за евровота. „Липсват аргументи, мотиви и ясни правила как ще станат тези промени, без това да защити националната сигурност“, категорична бе Габриел.

Още: Тома Биков: Меморандумът е опит за саботаж на преговорите (ВИДЕО)

Тя засегна и предвидените промени в електронното управление. „Действащият министър се движи с охрана в резултат от заплахи и натиск от народни представители заради обществени поръчки. Предложеното е опит за замазване на корупционен скандал или овладяване на министерството“, обяви Габриел.

За КЗК вицепремиерът попита дали законът ще се променя всеки път според броя на партиите в управляващата коалиция. Според нея това е опит за овладяване на КЗК.

„За външната политика е записано, че ще се води на два гласа. За мен външната политика се базира на националните интереси и приоритети и България трябва да говори в един глас“, категорична бе тя.

„Не разбирам, на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми или само когато ГЕРБ поемат властта? Основни сфери липсват от него, те по-малко важни ли ще бъдат“, попита Мария Габриел. „Ако целта беше да се обединим, защо не подписахме меморандум през юни 2023 година, както тогава предложихме? Управленската програма бе изготвена от двете коалиции. Документ, изготвен само от едната страна и изпратен до другата по чат не цели съгласие, а саботаж на разговорите“, категорична бе тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика