Ново 20! ЦИК разбра за съществуването на още 199 машини за гласуване

7275
Ново 20! ЦИК разбра за съществуването на още 199 машини за гласуване
Снимка: БГНЕС

На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 10 ноември вечерта стана ясно, че в страната се намират още 199 устройства, извън поръчаните от българската държава за изборите.

Това е четвъртия случай, в който се случва нещо подобно. Най-напред миналата седмица се разбра, че 228 подобни машини са държани край склад в София. Няколко дни по-късно прокуратурата откри, че други 150 бройки са затворени в митнически склад на столичното летище. А пред Actualno.com изпълнителният директор Веселин Тодоров съобщи за наличието на още 36 машини.

Правителството реши машините за гласуване да се съхраняват в държавни складове

Министерски съвет реши машините, нужни за осигуряване произвеждането на всички видове избори, да се съхраняват на подходящо място (скла...

Новината е дошла отново от доставчика на машините „Сиела Норма”. На 10 ноември ЦИК е получила писмо, в което от фирмата съобщават, че са оставили 199 устройства на съхранение на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Търговците твърдят, че тяхното предназначение е "да се осигури 36-месечна поддръжка по договор №1 от 6 февруари". Това е първият и най-голям договор за доставка на машини, който ЦИК сключи с дружеството в началото на тази година, пише "Сега".

Напълно изненадани - така зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов описа ситуацията в ЦИК предвид новото развитие на нещата. Взети са две решения - да бъде уведомен служебният вътрешен министър Бойко Рашков и да се поискат допълнителни обяснения от "Сиела Норма". Според "Сиела Норма", по думите на Томов пред Нова телевизия, за резервни части са предвидени 427 машини - по договор от февруари, който е сключван от предишната ЦИК и сегашната ЦИК тепърва ще го проверява. При над 5000 проверени вече машини за изборите на 14 ноември, са открити 139 с дефекти, каза още Томов, позовавайки се отново на информация от "Сиела Норма". Той заяви, че не му е известно колко машини са предвидени за сервизна поддръжка.

"Няма да допуснем използването на устройства, чиито фабрични номера не знаем, за каквото и да е - дори за ремонт", обеща Томов. Той видя проблем, че вече се създава напрежение и недоверие в изборния процес. Според него, би следвало обясненията на "Сиела Норма" да бъдат дадени много по-рано, а не в последната седмица преди изборите.

Преди вота: Татяна Буруджиева с безпощаден анализ за политическите скандали и машините за гласуване (ВИДЕО)

В същото писмо от "Сиела Норма" молят комисарите, също така, да освободят 228-те машини, които стоят запечатани в контейнер на паркинга на склада на "Карго Партнер". В противен случай считат, че възложителят (тоест, ЦИК) не оказва дължимото съдействие на изпълнителя (това е „Сиела Норма”) да осигури 100-процентова работоспособност на машините по договора. Иначе казано, търговците твърдят, че тези устройства ще се използват за сервизна поддръжка на останалите машини, които ще се използват за изборите.

Борисов продължи с нищене на машинното гласуване, вече на тема "флашки" (ВИДЕО)

Вярно ли е, че са пристигнали близо 16 000 флашки (28 кашона) за машините за гласуване? Тези флашки ще бъдат ли ползвани за изборите на...

Като доказателство от дружеството са приложили и списък със 139 серийни номера на използвани на избори машини, които се нуждаят от замяна на различни части – 50 броя щипки за панели, 70 броя принтери и 19 броя картови четци. За ремонт ще се използват 228-те машини от „Карго Партнер” и 199-те от „Тодор Каблешков” – общо 427 бройки.

Директорът на "Сиела Норма" прибави 150-те машини за гласуване към 228-те, които не били за изборите

Междувременно представители на ГЕРБ се включиха на живо във Фейсбук след полунощ заради случая. Бившите управляващи също настояха за намесата на Бойко Рашков. "Г-н Рашков е човекът, който трябва да излезе и да даде обяснения за всичко, което се случва, защото сме на път да се окажем с провалени избори и отговорността за това ще се носи от него", обяви кандидат-депутатът от коалицията "ГЕРБ - СДС" Тома Биков.

"Самата ЦИК за пореден ден установява, че на територията на София има допълнителни машини – днес са 200, за които никой не знае за какво са предвидени. Бяхме чули, че са за резервни части. После се оказа, че са за други държави, където обаче няма да има избори. Сега се появяват нови 200 машини. И най-големият проблем е, че ние не вярваме на Бойко Рашков. Ние не вярваме и на това правителство, което създава усещането, че следващите избори ще бъдат опорочени. Точно затова очакваме от Бойко Рашков и от служебното правителство да дадат ясни отговори защо непрекъснато се появяват нови количества машини, които не са предвидени в договора", настоя кандидатът за народен представител от "ГЕРБ-СДС" Александър Ненков.

Димитров: ЦИК научи за новите 150 машини от прокуратурата

Централната избирателна комисия е научила от прокуратурата за нови 150 машини за гласуване. Това заяви за БГНЕС Димитър Димитров, замес...

ЦИК поискаха 228-те машини да останат в склада с останалите машини за гласуване, твърди директорът на "Сиела Норма"

Представителите на ГЕРБ повториха тезата на лидера на партията Бойко Борисов, че тези машини може да генерират толкова гласове, че да се преобърнат изборните резултати в неделя. "Едни 600 000 гласа променят изцяло хода на изборите отвсякъде. Радев може наистина да си бие с тази преднина, която дават социологическите агенции – повече от двойна", заяви Георг Георгиев. Като гаранция за честността на вота, бившите управляващи поискаха от ЦИК да преразгледа решението си да се броят 30 процента от контролните разписки, като се върне на първоначалния вариант за 100-процентово броене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика