"Сиела Норма" отрича за нови неизвестни машини, от ЦИК казват друго

4780
"Сиела Норма" отрича за нови неизвестни машини, от ЦИК казват друго
Снимка: БГНЕС

Фалшива новина. Така директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров отговори на въпрос какво се случва и защо се появиха още 199 машини за гласуване, за които ЦИК твърди, че не е знаела досега.

Според Тодоров, това са машини, предвидени за сервизна поддръжка. Въпросът обаче е, че зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че не знае колко точно машини за предвидени за сервизна поддръжка т.е. за резервни части, а Тодоров твърди, че са общо 427. Според Томов, това е вписано в договор от февруари, 2021 година, сключван с предишния състав на ЦИК, но тепърва сегашната ЦИК ще проверява договора.

Димитров: ЦИК научи за новите 150 машини от прокуратурата

Централната избирателна комисия е научила от прокуратурата за нови 150 машини за гласуване. Това заяви за БГНЕС Димитър Димитров, замес...

"Всички машини сме декларирали предварително пред ЦИК и те влизат в общата бройка 427, които са предвидени за ремонт", заяви Тодоров.

"Имаме договор, който изпълняваме. Машините са описани по договор и ще бъдат ползвани при нужда за части. Надявам се да ни бъде разрешено да ги използваме, защото има риск ако се развали някоя от тях, в някоя от секциите да не можем да реагираме", уточни той.

Веселин Тодоров заяви, че машинното гласуване е подсигурено с няколко степени на гаранция и човек трябва да има ментални проблеми, за да смята, че може да има манипулация на вота.

"Комуникацията ни с ЦИК е по-скоро писмена и всеки ден си разменяме по 15 – 20 писма, но е и да си говорим по телефоните, което аз не разбирам защо е нужно", добави Тодоров пред bTV.

Защо първо "Сиела Норма" говори, че 228 машини са предвидени за демонстрации в Албания и Грузия, а после - за сервизна дейност и резервни части, попита Цветозар Томов. Никога не съм казвал, че няма да бъдат ползвани изобщо за сервизна дейност, отговори Тодоров пред БНТ. Изрично е споменато при комуникацията на 3 ноември, че тези машини може да бъдат ползвани за демонстрации в Грузия и Албания. Това, че съм казал, че ще бъдат показани на някой грузинец или албанец, не значи, че няма да бъдат ползвани за ремонт, уточни Тодоров. Томов обаче не остана доволен и посочи, че ЦИК не е взела решение въпросните машини да бъдат ползвани и нямало да бъдат ползвани.

ЦИК поискаха 228-те машини да останат в склада с останалите машини за гласуване, твърди директорът на "Сиела Норма"

Политически скандал или нещо повече – в какво се превръща историята с 228 машини за гласуване, които не са поръчвани от Централна...

Напълно изненадани - така Томов описа ситуацията в ЦИК предвид новото развитие на нещата. Взети са две решения - да бъде уведомен служебният вътрешен министър Бойко Рашков и да се поискат допълнителни обяснения от "Сиела Норма". Според "Сиела Норма", по думите на Томов пред Нова телевизия, за резервни части са предвидени 427 машини - по договор от февруари, който е сключван от предишната ЦИК и сегашната ЦИК тепърва ще го проверява. При над 5000 проверени вече машини за изборите на 14 ноември, са открити 139 с дефекти, каза още Томов, позовавайки се отново на информация от "Сиела Норма". Той заяви, че не му е известно колко машини са предвидени за сервизна поддръжка.

"Няма да допуснем използването на устройства, чиито фабрични номера не знаем, за каквото и да е - дори за ремонт", обеща Томов. Той видя проблем, че вече се създава напрежение и недоверие в изборния процес. Според него, би следвало обясненията на "Сиела Норма" да бъдат дадени много по-рано, а не в последната седмица преди изборите.

Томов каза и друго - че няма никаква опасност от гледна точка "флашки", както се разтревожи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Политическа реакция

Трябва да се включи ръководителят на НАП Румен Спецов и ръководителят на Агенция "Митници". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира скандала. По нейни думи, проверките на тези институции категорично ще отговорят откъде и кога са внесени всички машини, за които сега ЦИК разбира ден след ден - така ще се изясни ситуацията.

Борисов продължи с нищене на машинното гласуване, вече на тема "флашки" (ВИДЕО)

Вярно ли е, че са пристигнали близо 16 000 флашки (28 кашона) за машините за гласуване? Тези флашки ще бъдат ли ползвани за изборите на...

Очевидно е, че машините не са внесени по правилата. Ако са внесени за Албания и Грузия, трябва да има документ за реекспорт, обясни Нинова пред Нова телевизия.

Отговорните органи да отговорят, не "Сиела Норма", а трябва да се броят и контролните разписки от машините, настоя Нинова. Припомняме, че това е позиция, защитавана силно от ГЕРБ – да има паралелно ръчно преброяване на контролни разписки на 100%, докато ЦИК в крайна сметка реши да се броят 30%.

Още: Мъгла относно "нелегалните" 228 машини за гласуване - коментари от ЦИК и доставчика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика