Не подаряването на кученца на Путин, а газовата диверсификация е в наш интерес, според Василев

7754
Не подаряването на кученца на Путин, а газовата диверсификация е в наш интерес, според Василев
Снимка: БГНЕС

Българският интерес е в истинската диверсификация. А не да седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако него го няма, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази - трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите му, американският втечен газ ще е съществено по-евтин от руския. Василев поясни, че ако сега купуваме газ от "Газпром" съгласно ситуацията на световните пазари цената ще е 85-90 евро на мегаватчас. Припомняме, че за май цената, определена от КЕВР, е 162 лв. на мегаватчас.

Асен Василев срещу "оплаквачки ГЕРБ" доведе до искане на оставката на зам.-председател на НС

Парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", ...

ОЩЕ: Кирил Петков: Цената на газа от САЩ би трябвало да е еквивалентна на тази на руския

Вицепремиерът прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

"Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има само един-два сектора с около 1% спад", каза той.

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи", заяви Василев.

Той припомни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите. "Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи".

Асен Василев: Еврото ще се въведе при текущия курс към лева

Еврото ще се въведе при текущия курс към лева с целева дата първи януари 2024 година. Да, ние стоим зад приемането на еврото. Това каза...

Василев допълни, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

"Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български".

Той поясни, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада.

"Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки".

ОЩЕ: Асен Василев: Новият антикризисен пакет ще омекоти удара върху най-бедните

Василев: България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на ЕС за руския петрол

България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на ЕС за руския петрола. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Ва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика