Павлова: Сигналът срещу Плевнелиев е атака. Сидеров: Може да има импийчмънт

31692
Павлова: Сигналът срещу Плевнелиев е атака. Сидеров: Може да има импийчмънт
Снимка: БГНЕС

Всичко това, което виждаме със сигнала е по-скоро политическа атака срещу президента и срещу мен и опит за отклоняване на вниманието. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод сигнала, внесен срещу нея от ПК "Екогласност" в парламентарната комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, предаде БГНЕС.

Разбрах, че сигналът е по проекта за пречиствателна станция по ИСПА, която е строена в периода 2004 – 2009 г. от МРРБ. В момента по този случай и по изпълнението на пречиствателната станция на Стара Загора има частно-правен спор, а именно, че българската фирма, която е подподизпълнител, не си е получила парите от подизпълнителя, поясни Павлова. Като цяло това е същността на спора и се води дело. Претенцията, която е предявила старозагорската фирма, е за 50 000 лв., а не за 1.5 млн. лв., както се твърди. Претенцията е към МРРБ, независимо от това, че фирмата няма договор с министерството. Периодът, за който фирмата си търси парите, е от 2008 година. Впоследствие и при г-н Плевнелиев – тогава министър на регионалното развитие и благоустройството, сега президент, становището на министерството е било, че министерството трябва да се разплаща по договора с основния изпълнител и това е направено, обясни Павлова.

Всичко това, което виждаме, че се случва, е по-скоро политическа атака срещу президента и срещу мен и опит за отклоняване на вниманието. Спорът е между две фирми, които трябва да направят разплащания. Опитват се да намесят имената на нас като бивши министри, но, в крайна сметка, това е опит за опетняване на нашето име, намесване на нас като физически лица, а става въпрос за правни взаимоотношения и договор между министерството и подизпълнител и подподизпълнител, подчерта Павлова.

Договорът е между Министерството на регионалното развитие като основен изпълнител и подизпълнителя, какъвто е старозагорската фирма, коментира Павлова. Тъй като става дума за плащане към подизпълнителя от 2008 г. впоследствие той осъжда основния изпълнител, с който вече МРРБ има договор и се прави предявяване чрез частен съдия изпълнител тези средства да бъдат изплатени. Но тъй като това не е направено по правилния изискуем от закона начин, МРРБ не е приело,че е правилно уведомено. На второ място, становището на юристите на министерството е, че по правилата на ИСПА и на ЕК не може да се изплащат средства, различни от тези, уточнени в договора. Само на изпълнителя на договора може да се плаща, но не и на подизпълнителя, потвърди Павлова.

Решението на Върховния съд не се отнася нито до министерството, нито до министъра към онзи момент- г-н Росен Плевнелиев, посочи тя. Решението е между две фирми, които се съдят - министерството не е страна по този спор. Нека първо се запозная със сигнала и ще представя цялата тази информация и в комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, ако бъда поканена. В СГС има гражданско дело, към което са привлечени и бившите министри, но нашата позиция е категорична. Като бивши министри ние сме били част от МРРБ, така че то е основна страна по делото, и трябва да се защити позицията на министерството, която е заемана в последните 5 г., подчерта Павлова.

Електронно разпределение за сигналите в скандалната КПУКИ

Разпределението на получените сигнали в Комисията на предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) да се извършва на...

Обвинението

Политически клуб "Екогласност" внесе днес сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

От политическия клуб смятат, че двамата са извършили противоправни действия, които могат да бъдат класифицирани като престъпления по служба, свързани с финансови злоупотреби в особено големи размери. Именно поради тази причина те искат от председателя на комисията Волен Сидеров да бъде проверен техният сигнал и, ако се установи наличие на извършено престъпление, да бъде инициирано сваляне на имунитета на Лиляна Павлова и започване на процедура по отстраняване на държавния глава Росен Плевнелиев.

Според "Екогласност" и двамата в качеството си на министри на регионалното развитие в кабинета "Борисов" не са се съобразили с решения на съда и с това са ощетили държавната хазна. Решенията на съда са свързани с проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица в района на Стара Загора и Димитровград. Още през 2004 година се взима решение проектът да се изпълнява от консорциум от германска и турска фирма. Разплащанията обаче преминават през друга турска фирма, която е главният подизпълнител по проекта.

Проблемът е, че именно подизпълнителят започва бавения на плащанията към строителя на пречиствателните станции, българската фирма "Строителна компания Загора", казва "Екогласност". Налице е и поредица от решения на съда, парите все пак да бъдат платени на българската фирма. Последното решение е на Върховния касационен съд и е от 2012 година.

Към лятото на 2012 година актуалният размер на задълженията по изпълнителното дело е над 1,5 милиона лева. Според "Екогласност" и към днешна дата актуалният размер на задълженията надхвърля тази сума, тъй като от МРРБ са отказали да наложат запор на плащанията към консорциума.

Председателят на комисията Волен Сидеров заяви, че е възможно и да се предприемат стъпки по искане на импийчмънт на президента, ако действително се установи, че вероятно Росен Плевнелиев е извършил длъжностно престъпление, но призна, че, за да се стигне до подобна стъпка ще са нужни и разговори с парламентарната група на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика