X
 
 

Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)*

27022 12
photo of Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)*
Снимка: БГНЕС
Скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари, от страна на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, бяха изпратени на редакционния мейл на Actualno.com. * (ДОПЪЛНЕНИЕ към 19:45) Документите бяха обявени от прокуратурата за фалшиви, след направена официална проверка, като беше публикувано прессъобщение на официалния сайт на институцията.

Документите са два, като изглеждат така сякаш са подписани от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който в момента ръководи Националната следствена служба, както и от директора на Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС Евгени Евгениев.

Първият, подписан евентуално от Сарафов, е от 12 октомври, 2015 година. С него от ДАНС се иска проверка на данни, че Гешев има сметка на стойност 3 745 586,74 швейцарски франка в банка Julius Bar Group AG ("Юлиус Бер Груп"), в кантона Цуг. Сарафов изрично уточнява, че сметката е анонимна – ясен е бил само номерът на сметката.

Вторият документ е отговорът от ДАНС, подписан евентуално от Евгени Евгениев. С документа ДАНС потвърждава, че Гешев има "безименни и номерирани банкови сметки" не само в Швейцария, но и в Монако. Към 27 октомври, 2015 година в тези сметки има 4 247 578,75 швейцарски франка. ДАНС казва и че в периода 1 януари, 2007 година – 23 октомври, 2015 година са регистрирани транзакции на обща стойност 4 748 482,58 швейцарски франка. Преводите са "от частни юридически лица, предимно от сметки в Кралство Лихтенщайн, Република България и Руската федерация, в различни траншове, общо 43 на брой, в размери от 99 328,19 швейцарски франка до 473 842,72 швейцарски франка през отчетният период от откриването на сметките 1 януари 2010 – 23 октомври 2015", пише в документа.

Подателят на документите, който не се представя с име, твърди, че те са му дадени от прокурор Васил Миков. Припомняме, че Миков беше намерен мъртъв в столичния квартал "Бояна" в началото на септември. Миков беше основен съперник на бившия главен прокурор Никола Филчев, а подателят на документите е категоричен, че той не може да се е самоубил, каквато е официалната версия за смъртта му.

Actualno.com потърси за коментар говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, но до момента на публикуване на материала не разполагаме с отговор. * (ДОПЪЛНЕНИЕ към 18:30) Официално съобщение от прокуратурата с обяснение, че това не е вярно и публикуването на документите е направено заради насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор, беше публикувано около час и половина-два след излизането на материала!

Това не е първият скандал, в който Иван Гешев се оказа централна фигура. Основният се завъртя около жената, с която съжителства – Детелина Ханчева, и косвената ѝ връзка с главния свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин, а в този материал е обяснението на г-н Ваклин за ситуацията. Освен това осъдената на първа инстанция заедно с Десислава Иванчева бивша зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова извади документи, които сочат, че бащата на Гешев – Стоимен, също работил като следовател, може неправомерно да се е облагодетелствал от афера за прикриване на дългове към държавата – подробности в този материал.

ОФИЦИАЛНИЯТ ОТГОВОР НА ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ: ПРОКУРАТУРАТА ОТРЕЧЕ С АРГУМЕНТИ, ЧЕ ИВАН ГЕШЕВ МОЖЕ ДА Е ПРАЛ ПАРИ!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Поразия 10 Поразия преди 3 седмици Профил на трол?
  Това ми прилича на награда за удобното загробване на делото КТБ и акцията срещу Иванчева. Гешефт е позор!!! Оставка и затвор.
 • Октомври 9 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами прави каквото си ИСКА буквално освен тези дето технически са невъзможни или изискват специални умения дето ги няма. А , пък ес Буквално се изПлю върху лицата на убедените му фЪнове и пропагандатори. БУКВАЛНО. И те сега ближат рани/ справка циклоп/ , но остават ВЕРНИ него му.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Шерлок Холмс : прокурор Васил Миков е бил умъртвен, защото е знаел за далавераджийските милиони на Гешев ! Въпросът е - колко от тези милиони са на ЦАЦАроне ?
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Мафията си има държава ! Начело на държавата = член на СИК - мафиота Мутра, вътрешен (полицейски) министър - шофьор на Мафиот, кандидат за главен прокурор - перач на мръсни пари ...
  : 6 !
 • Анонимен1 7 Анонимен1 преди 3 седмици Профил на трол?
  като свински черва
 • Гешефт 6 Гешефт преди 3 седмици Профил на трол?
  Щом тролчетата се активизираха толкова бързо - документа е автентичен. Остава хората да го изхвърлим, защото той сам няма да пусне сладката власт.
 • Анонимен антор( 5 Анонимен антор( преди 3 седмици Профил на трол?
  Новината е доста плитка, а писмата нескопосано написани. Първо- Швейцария никога не отговаря така за пране на пари, при условие, че сметките са анонимни. А и сумата, която сте посочили малко пресолява манджата ! Приличами на Костинбродската афера преди години.Не, че съм фен на Гешев, но това са страшни глупости, подценяващи интелигентността на средно интелигентния читател!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Днес, 23 10 2019г. е обявен протест пред Съдебната Палата от 18 00 часа от “Правосъдие за всеки” срещу назначаването на гешев за гл. прокурор.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Това е напълно достатъчно основание кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена, а той самия да бъде разследван! Мафията вън!
 • ГешеФтура 2 ГешеФтура преди 3 седмици Профил на трол?
  Претоплени манджи...без юридическа стойност!!!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  грешиш, лайнарко, това в съда ще издържи
  : 6 !
 • ciklop50 1 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
  Герберастки истории!
Нагоре