Плевнелиев дава мандат на Борисов за ново правителство, ще го върне ли ГЕРБ?

1269
Плевнелиев дава мандат на Борисов за ново правителство, ще го върне ли ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи в 11:00 часа днес (2 декември) проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на ПП ГЕРБ, предаде БГНЕС.

До конституционната процедура за връчване на мандати се стигна след оставката на правителството „Борисов 2” заради загубата на ГЕРБ на президентските избори. Плевнелиев проведе изискваните от конституцията политически консултации с всички парламентарно представени политически сили, като на всяка една от тях повтаряше, че политическата криза не трябва да прераства в парламентарна и ще направи всичко възможно това Народно събрание да излъчи кабинет. Президентът проведе и Консултативен съвет за национална сигурност, на който ръководствата на ГЕРБ и на БСП - първите две по големина политически сили в парламента, заявиха, че при процедурата за възлагане на мандат те ще го върнат веднага.

Лукарски: Бихме обмислили подкрепа за правителство на ПФ

Предсрочни избори не са добър вариант, бихме обмислили подкрепа за правителство на Патриотичния фронт, каза Божидар Лукарски, министър ...

В навечерието на КСНС премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че дължи на Реформаторите и на Патриотите, които са готови да съставят кабинет, ако им бъде възложен мандат, да ги подкрепи, така както те са направили с неговото правителство, заявявайки, че го подкрепят, без да участват с министри в него. Впоследствие Борисов заяви, че няма да подкрепят кабинет в рамките на този парламент. От ГЕРБ заговориха за предсрочни избори.

БСП от самото начало ясно заявиха, че ще върнат мандата, няма да съставят правителство, нито ще участват в някакво друго и са за предсрочни парламентарни избори. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП ще бъде само опозиция и би съставила кабинет при победа на парламентарни избори.

Патриотичният фронт не се отказва от приемането на третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ия парламент. „Ние приемаме присъствието си в политиката като задължение и дълг. Опитваме се да запазим стабилността, не в името на това да се докопаме до властови позиции, защото нямаме нужда от тях”, каза на брифинг съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

За Реформаторския блок няма пълна яснота каква е позицията им относно проучвателния мандат и дали биха го приели, ако им бъда връчен на тях. Единствено здравният министър в оставка Петър Москов каза - „не мисля, че РБ има електоралната тежест или организационното състояние, за да може да търси реализация на мандат. За това трябва степен на доверие и мнозинство”.

Симеонов счита, че ГЕРБ не ги подкрепя не заради пенсиите, нападна Борисов за популизма

Най-важното е изпълнението на дълга, да бъдат взети всички възможни мерки, за да не изпадне държавата в криза и нестабилност. Ако прези...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика