Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политическа легитимност? На 80% от българите така им е добре: Татяна Буруджиева

12 юни 2024, 15:25 часа • 3453 прочитания

"Нямаме рамка на легитимността в нито един закон. Гражданите трябва да разберат, че дори 5% да гласуват, политиците са легитимно избрани". Това заяви политологът доц. д-р Татяна Буруджиева в Студио Actualno относно ниската избирателна активност на вота 2 в 1 на 9 юни.

Още: Окончателно: ЦИК обяви най-ниската избирателна активност в демократичната история

"Когато мълчиш, потвърждаваш. Затова аз го обръщам така - на почти 80% от гражданите им е много хубаво да живеят и да бъдат управлявани по този начин и от тези политици, защото те (гражданите - бел. ред.) не възразяват на избори. Тогава кой ще излезе на протести?", попита тя.

Още: "Радев се готви за политически проект": Анализ на Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

"Протестът не се използва по правилния начин"

Според нея протестите са един от онези инструменти на демокрацията, които използваме, но по начин, по който да унищожим самия инструмент – тя даде пример още с референдумите и осведомителните кампании.

Колаж: Actualno.com

Още: Пеевски прикани Борисов да го извика за разговори за правителство

"Но политиците се научиха, че и с протести могат да си управляват. Протестиращите осъзнаха, че активността срещу политиците е хиперболизирана в мрежите, но иначе никаква я няма", допълни Буруджиева.

На въпрос дали служебният кабинет може да продължи да управлява, ако ГЕРБ и ДПС осъзнаят, че нямат легитимност и не съставят правителство, Буруджиева заяви, че това не е в сферата на конспирациите, а е логично.

Очаквайте цялото интервю с Татяна Буруджиева тази вечер от 19:30 ч. в Actualno.com

Още: БСП може да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес