Правният съветник на президента: Идеята за прокурор над главния е абсурдна

1981
Правният съветник на президента: Идеята за прокурор над главния е абсурдна
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

"Без да се познават фактите по делото е безсмислено да се коментира трагичният инцидент с момчето, загинало от токов удар на бул. "Гешов". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ съветникът на президента по правни въпроси Иванка Иванова.

"Законодателството трябва така да е ориентирано, че да не се стига до такива случаи. Трябва да има справедливо, пълно и компетентно разследване обаче по този случай", коментира Иванова.

Отхвърлиха ветото на Радев върху поправките от НПК за прокурора, който ще разследва главния

Ще има прокурор, който да разследва главния. Това решиха депутатите, които отхвърлиха ветото на президента върху промените в НПК, които...

“Важна част от мотивите, с които президентът върна за ново обсъждане в НС Закона за допълнение на НПК, с който се създаваше тази специална фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор или негов заместник, беше, че тези мотиви са породени не само от юридически съображения, но и от целесъобразност. Тези допълнения не отговарят на условията, които страната трябва да изпълнява от гледна точка на осигуряване на ефективно разследване“, коментира Иванка Иванова.

По повод на факта, че последното вето на Румен Радев беше преодоляно от парламента, Иванка Иванова коментира, че вече "става въпрос за слагането на една проста морална граница". Като човек, който от миналата година представя ветата на президента в комисиите на НС, тя подчерта, че е изумена "до каква степен там разговорът се подменя, мотивите на президента не биват обсъждани по същество. “В някакви бланкетни изказвания се заявява, че те няма да бъдат взети предвид и това е проява на упорство или инат от страна на управляващото мнозинство, което е пагубно за българските граждани", категорична е тя.

Иванова смята, че България се проваля в осигуряването на ефективно разследване не само в хипотезите, когато главният прокурор е извършил престъпление, а в хипотезите, когато полицаи са извършили престъпление, лица на друга отговорна длъжност са извършили престъпление, частни лица са извършили тежки престъпления.

Иванова обясни, че с допълненията в НПК се създава една "абсурдна фигура, която не е известна в правните системи на нито една цивилизована държава, която на мен ми е известна, дори извън рамките на ЕС. Такова нещо като над главен прокурор, който да получава заплата, само за да чака главният прокурор да извърши престъпление и да се надяваме, че след това този човек ще проведе обективно разследване по него - тази идея е абсурдна."

Правната комисия отхвърли ветото върху прокурора, който ще разследва главния

С 12 гласа "за" правната комисия в парламента прегласува закона, който създава фигурата на прокурор, който ще разследва главния, и така...

Съветникът по правни въпроси на президента посочи още, че в момента цялата отговорност се стоваря върху държавния глава, който налага вето, а той няма законодателна инициатива. Тя изрази мнението си, че в сегашното НС не следва да бъде внесен проект за изменение и допълнение на действащата Конституция, тъй като то многократно е демонстрирало ниски стандарти на работа в законодателния процес.

България е под наблюдение от страна на ЕС от 2006 г. и тогава главният прокурор беше съвсем различна личност. Така Иванова отговори на въпроса дали реакцията на Президентството не е насочена конкретно срещу главния прокурор Гешев. "Някои от проблемите са толкова стари, че датират от 1947 г., когато е приет сега действащият модел на главен прокурор с абсолютна власт спрямо всички прокурори и сегашният модел на прокуратура, която има широки функции извън наказателното производство, а в същото време не носи никаква отговорност за действията си", каза в заключение тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика