Радев към ПП: Искам диалог, а не зачеркване на възможностите за първия мандат (ВИДЕО)

6493
Радев към ПП: Искам диалог, а не зачеркване на възможностите за първия мандат (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

По покана на президентът Румен Радев представители на "Продължаваме промяната" се явиха на консултациите за съставяне на правителство в президентската институция.

"Поздравявам ви с постигнатия резултат - българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народно събрание и важно място в политическия дневен ред", откри речта си Радев.

"Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки, но ще държа да има конструктивен диалог и да изчерпим всички опции за правителство", обяви президентът.

На въпрос на Радев дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия, както и какви са приоритетите на ПП в парламента,  съпредседателят на партията Кирил Петков сподели:

"Ние ще работим за решаване на максимално голям брой проблеми на българските граждани с общо 16 политики в 4 сфери - социална сфера, бизнес и конкурентоспособност, Планът за възстановяване и устойчивост и борба с корупцията", обяви бившият премиер.

ОЩЕ: Никола Минчев: Не искаме оставката на Вежди Рашидов

Радев обърна внимание, че при връчване на мандатите в предишния парламент "имахте 100 дни да демонтирате корупционния модел" и зададе въпроса по какъв друг начин ще подходят, за да имаме промени в съдебната реформа, където процесите са забуксували, по неговите думи.

"Много добре си спомням предишния парламент, когато бяхме победители. Проведохме консултации, които макар и трудни, се увенчаха с успех", обяви съпредседателят Асен Василев и разказа ретроспективно ситуацията в 47-ото Народно събрание.

По думите му редовното правителство е предотвратило газова и енергийна криза, както и продоволствена такава. Василев подчерта още веднъж, че избирателите са отредили ролята на ПП като опозиция.

Консултациите продължиха със словесна схватка - Асен Василев смята, е започнал "реванш на статуквото, на който не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно", докато президентът Румен Радев е на мнение, че усилията трябва да се насочат към работата на прокуратурата.

В рамките на консултациите държавният глава каза, че много сигнали и разкрития на корупция от службите са подадени на прокуратурата.

"Усилията трябва да се насочат към работата на прокуратурата. Иначе, влизаме в цикъл на безнаказаност. Всички сигнали и данни за извършени злоупотреби трябва да намират бързо развитие в прокуратурата", каза Радев.

На финала на разговорите Петков изрази готовност да разговарят с ГЕРБ по политики, но подчерта, че няма да подкрепят тяхно правителство с първия мандат.

ОЩЕ: Борисов предлага формула за правителство

 

Припомняме, че през изминалата седмица държавният глава покани на консултации първата политическа сила в лицето на ГЕРБ-СДС. В изненадващо позитивен тон, но и с размяна на реплики двете страни обсъдиха шансовете да се реализира първия мандат. Какво си казаха от партията на Бойко Борисов и президентът Радев и защо темата с оръжията за Украйна нажежи страстите, припомнете си ТУК и ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика