Радев към ГЕРБ: Към първия мандат се гледа с голяма надежда

4526
Радев към ГЕРБ: Към първия мандат се гледа с голяма надежда
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че осъзнавате, че победата ви на изборите е една огромна отговорност, защото страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Очакванията към носителите на първия мандат са големи за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност за страната.

Това заяви президентът Румен Радев при старта на консултациите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. На срещата присъстват шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов, Деница Сачева, Делян Добрев и Костадин Ангелов. Той подчерта, че формирането на кабинет ще бъде ключово за дължината на живота на 48-ото Народно събрание.

Президентът посочи, че очаква да чуе от най-голямата група в парламента визията им за антикризисните мерки, бюджета, новите изтребители, военната помощ за Украйна, готовността за работа по плана за устойчивост и възстановяване, смяната на ръководствата в редица важни институции в държавата, чийто мандат е изтекъл.

„След няколко избора отново ГЕРБ-СДС сме първа политическа сила. Това го отдаваме отчасти на разбирането на гражданите, че трябва да приключат експериментите в държавата“, посочи от своя страна председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ГЕРБ-СДС отиват на консултации при Радев

Президентът Румен Радев ще започне консултациите за съставяне на правителство с първата по численост парламентарна група ГЕРБ-СДС днес....

„Положихме всички усилия за да има работещо Народно събрание. Парламентът вече работи и се провеждат изслушвания и дебати по закони“, изтъкна тя.

Томислав Дончев заяви от своя страна, че ще положат всички усилия да съставят правителство. По думите му има възможности за формиране на мнозинство, но големият проблем е, че "партиите колективно са пропаднали в рововете, които са изкопали през годините". "Властват тънките сметки - какво може да се извлече от ситуацията. За нас възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента няма такова формирано мнозинство", допълни той.

Относно изтеклите мандата на редица органи Делян Добрев изрази скептицизъм относно способността на това Народно събрание да избере нов управител на БНБ.

Той представи пред държавния глава антикризисните мерки, които предлагат от партията. Сред тях са продължаването на компенсациите за бизнеса, оставянето на битовите потребители на регулирания пазар на тока през следващите няколко години и организирането на дългосрочен търг за доставка на газ. Добрев оцени положително работата на служебното правителство относно работата по осигуряване на газовите доставки.

За бюджета за 2023 г. и кризите

Радев пак се обяви против оръжие за Украйна и определи 3 важни приоритета в бюджета

"Това ли е най-важното нещо в момента?" - така президентът Румен Радев коментира темата с изпращането на военна помощ на Украйна. Такъв...

Президентът отбеляза, че за него е важна и тяхното отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния предизборен елемент, и дали той ще даде възможност за изпълняване на приоритетите. „Или ще отидем на 3% дефицит, или на 6.6% в пълно нарушение на Маастрихтските критерии", посочи Радев.

Атанасова изтъкна, че си дават сметка, че зимата и доходите на гражданите ще бъдат основна тема. „Ние се опасяваме бюджета за 2023 да не се превърне в сватбарско наддаване“, уточни тя. Според нея е нужно държавническо мислене, за да не се стига до нови предсрочни избори.

За модернизацията на армията

Атанасова гарантира, че служебното правителство категорично ще получи подкрепата на ГЕРБ за вторите 8 самолета F-16. „Надявам се скоро да бъдат сформирани комисиите в парламента и всички тези теми да се решават на експертно ниво“, заяви тя.

ОЩЕ: Изненада: В неработещ парламент ГЕРБ готови да работят за конституционна реформа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика