Радев се скри от Зеленски в Ню Йорк, замени го Мария Габриел (СНИМКИ и ВИДЕО)

12830
Радев се скри от Зеленски в Ню Йорк, замени го Мария Габриел (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Украйна Володимир Зеленски и румънския държавен глава Клаус Йоханис. Това се случи в Ню Йорк, където всички те участват в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Международният протокол изисква на президентските срещи да се събират държавни глави, освен ако някой не трябва да бъде заместен по болест или друга неотложна причина. Затова бе изненада, че вместо президента Румен Радев на събитието присъстваше вицепремиерът.

Самият Радев е в Ню Йорк, където изнесе реч пред Общото събрание на ООН относно войната: Радев не спира с клишетата: Войната срещу Украйна е лоша

Последната среща Радев-Зеленски

Той обаче реши да не се среща очи в очи със Зеленски. След като украинският президент дойде в България през юли, той не бе приет според международния протокол на "Дондуков" 2 - нямаше официална церемония.

Това бе ясен знак от страна на Радев доколко подкрепя Киев. По време на срещата българският президент нарече случващото се в Украйна "конфликт", който няма военно решение, заради което впоследствие бе подложен на унищожителни критики.

Още: Радев: Конфликтът няма военно решение, Зеленски: Това не е конфликт, а война!

Разговор за зърното

Основна тема на разговора на Габриел, Зеленски, Йоханис и Фон дер Лайен бе функционирането на плана за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна, и перспективите пред региона по отношение на свързаността, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Снимка: МВнР

Зеленски и Фон дер Лайен благодариха на правителството на България за усилията и конструктивните преговори. Президентът на Украйна подчерта ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в Народното събрание, подкрепили решението да не се удължава забраната за внос на украинско зърно.

Припомняме, че заради това последваха протести на зърнопроизводителите и земеделците като цяло, но те приключиха след подписан меморандум с властта: Денков: Няма победени, няма отстъпили - всички печелят (ВИДЕО)

Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти, не е било леко”, заяви след срещата вицепремиерът Мария Габриел. „Но точно в момент на трудност, когато изразяваш солидарност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява. Оценява се от Европейската комисия и от Украйна”, каза още Габриел.

„Съгласих се с Европейската комисия, че сега е важно да се види, че новото решение не създава рискове и дисбаланси на пазара. Подчертах необходимостта от всекидневен обмен на информация и комуникация за тези, които имат най-голяма нужда от нея”, подчерта тя.

Снимка: МВнР

Акцент в срещата бяха и перспективите, които има пред България и Румъния по отношение на свързаноста и транспортните коридори в тази част на Европа, добавят от МВнР.

Още: България и Румъния в Шенген: Още две страни ни подкрепиха с обща декларация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

За половин година: Гвоздейков за втори път смени началника на НКЖИ

"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни

Стефан Тафров: Няма гаранции, че Путин няма да посегне и на страна членка на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика