Румен Петков: Този парламент остава в историята с най-големите измами от 1990 г. насам

2718
Румен Петков: Този парламент остава в историята с най-големите измами от 1990 г. насам
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В лъжи, измами и зависимости упрекна отиващото си 45-то Народно събрание лидерът на АБВ Румен Петков. В днешните дебати за партийните субсидии той видя техника за бутане на важните въпроси от дневния ред, а в номинациите на ИСМВ за членове на ЦИК - зависимост от ГЕРБ. 

За единица време този парламент прие поредица противоконституционни текстове, изтъкна той и посочи налагането на мораториум върху назначенията, също решението да бъдат викани на три месеца председателите на съдилища. "Когато бориш борисовщината по борисовски, някак не е прилично", коментира Петков.  "Или искаме да сме правовата европейска България, или сме пред заплахата в пъти да увеличим закононарушенията, институционализирани през Народното събрание", категоричен е той.

Румен Петков: Замисленият район "Чужбина" е груб, вулгарен, грозен популизъм

Като груб, вулгарен, грозен популизъм определи лидерът на АБВ Румен Петков замисленият район "Чужбина" в преправяния Изборния кодекс.&n...

По думите му, това Народно събрание ще остане в историята с най-големите измами от 1990 насам. Като първата измама Петков визира район Чужбина. "Да кажеш, че има район Чужбина, без да има брой мандати в него означава, че няма такъв район", подчерта Петков, убеден, че район Чужбина няма да има. "Обявяваме район Бусманци – със същия успех", възрази на законодателя той.

Като втора лъжа лидерът на АБВ посочи внесеният проект за нова Конституция, в който според него има серия противоконстутиционни текстове. Две трети от текстовете не са въпрос на обикновено Народно събрание, убеден е той и припомни, че има решение на Конституционния съд, което казва кои са правомощията на Велико, кои на Обикновено Народно събрание. По думите му, в проекта има идеи, които са и противоестествени, и противообществени и противоинституционални и се противопостави на разделянето на ВСС на две – съдийски и прокурорски. "Става дума за откровени лъжи и спекулации", коментира Петков.

Като трета лъжа Петков посочи битката с прокуратурата и издевателствата на главния прокурор. Всичко, което направи това Народно събрание беше да обслужва Иван Гешев и този начин на поведение на главния прокурор", коментира Петков и предрече, че този парламент ще го изпратим в историята, но ще си останем със специализираните съд и прокуратура. "Тези, които сега ни излъгаха че ще променят нещата ще ни лъжат още два месеца, за да влязат в следващото Народно събрание, за да решат въпроса. Но те показаха, че не искат", добави Петков.

Той видя в днешните изчерпателни дебати по темата за 1 лев партийна субсидия техника за избутване на важните въпроси настрани. "Днес на темата за единия лев се отделиха 6 часа. Хубаво, единият за 1 лев, другият – за 8 лева, пускаш го на гласуване, гласуваш на второ четене за специализирания съд - премахване, гласуваш на второ четене за специализираната прокуратура - премахване и приключва въпросът", посочи Петков.

Лидерът на АБВ изрази смущение от номинациите за членове на новата ЦИК, визирайки предложението на ИСМВ за г-жа Росица Матева, като поясни, че съпругът й е новият председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Той е чедо на Борисов, а тук го реализира Мая Манолова", изтъкна Петков. "Това е нещото което опитвахме да обясним, но безуспешно – за зависимостите - за това как Борисов си дръпна протестиращи, как си ги управлява ръчно до ден днешен и сега как си вкарва през тях хора в ЦИК", добави Петков и отбеляза, че г-н Матев е бил адвокат на синдиците по КТБ. "По този нагъл начин да се демонстрира зависимостта на г-жа Манолова от г-н Борисов освен благодарност, че я избра за омбудсман аз не виждам повод", коментира Петков. 

Румен Петков: Предлаганите промени в Конституцията обслужват само и единствено Гешев

"Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Конституцията има една единствена цел – цели да гарантира пълния мандат на г...

Румен Петков предрече и крах в туризма, заради лошото управление на кризата. Той припомни, че Русия имаше нагласата да преориентира туристите си от затворената Турция и даде за пример Гърция, която, за разлика от България се възползва. Гръцкия министър на туризма на другия ден след локдауна в Турция отиде в Москва, изтъкна Петков.

По повод очакваната дата за извънредните парламентарни избори 11 юли, Петков обърна внимание, че между 11 юни и 11 юли е Европейското първенство по футбол и на самия 11 юли е финала, а БНТ има договор за излъчване. "Не си представям голям интерес за представяне на предизборни платформи", коментира той, убеден, че "юли нищо няма да е политика, всичко ще е футбол".

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика