Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят

15141
Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят
Снимка: Getty Images/Guliver

Докъде стигна модернизацията на армията ни, след като от години се говори и работи в три направления - военновъздушните ни сили, военноморските ни сили и сухопътните войски? Този въпрос отново излиза на дневен ред след края на четиригодишно управление - първият завършен изцяло мандат от 2009 година насам?

Например защо ще строим два патрулни кораба (фрегати), а не три по-големи катера за опериране по цялото ни черноморско крайбрежие? И накъде отиват нещата с двата конкурса за бойни машини на пехотата от Сухопътни войски и за Силите за специални операции, при които мирише на провал заради определени интереси? Как и с какво Българската армия ще посрещне предизвикателствата на новия тип война с използване на безпилотни самолети и на изкуствен интелект? (Например Сърбия вече закупи 6 зенитни ракетноартилерийски комплекса "Панцир"). Въпроси, на които би следвало да отговори военният министър Красимир Каракачанов.

И така - защо след 20-годишно протакане ще купим именно най-новите и доста скъпи американски изтребители F-16 Block 70 Viper? За да няма спекулации, следва да е ясно, че F-16 за 47 години от първия си полет претърпя огромно развитие и запази почти само външния си облик, а конкретно нашият нов изтребител F-16 дори ще разполага с технологии, разработени за изтребителите от 5-то поколение F-35 Lightning II и F-22 Raptor. Viper е многоцелеви изтребител с изключително силни способности за нанасяне на удари по земни цели, което го прави перфектен изтребител-бомбардировач. Образно казано, Viper е наистина "върхът на сладоледа". Тук обаче възникват два въпроса: 1. Доколко имахме нужда именно от изтребител-бомбардировач? 2. Има ли скрит замисъл от базирането му в Безмер?

Казусът може да бъде подсилен с уточнения. Например, защо не купим свръхзвукови бомбардировачи В-1В? Или да приемем съвършено хипотетичната ситуация какво да правим в някакво пак хипотетично бъдеще след като САЩ (за трети път) хипотетично ни подарят съвсем безкористно две бойни въздушнокосмически совалки? Едва ли ще реагираме по друг начин, освен да благодарим и най-вежливо да откажем скъпия подарък. Не само, че едва ли не целият бюджет на държавата ще отиде за поддръжката им, но и ние нямаме никаква нужда от тези совалки. Може ли експертите, съветвали министър Каракачанов, да съчинят една правдоподобна ситуация, която да обоснове употребата Viper точно в качеството на изтребител-бомбардировач?

Каракачанов потвърди, че действаме за купуване на още 8 самолета F-16

Мисля, че авиацията в последните няколко години започва да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване ...

Хронология за придобиването на F-16 има двайсетгодишно начало и донякъде наподобява типичната история на "жена с биография", в която маловажните подробности просто се изпускат. Следва да се припомни как в самото начало на този век тогавашният военен министър Бойко Ноев заедно с командващия ВВС ген. Стефан Попов пътуваха до САЩ. Там те посетиха летище с F-16 и генералът-авиатор разбираемо остана очарован от самолета и преди всичко от електрониката му. Тогава само сме "зарибявани" и не са водени сериозни преговори, защото България още нямаше икономическите възможности да стане бързо клиент.

Поради недостиг на средства ВВС бракуваха "при демокрацията" 150 бойни самолета и закриха 75% от авиобазите. Летище Безмер (10 км западно от Ямбол) оцеля през 2008 г. благодарение на солидните доводи на заместник-министър Соня Янкулова. Един от тях е обслужване от американски тежки транспортни самолети на базата "Ново село" край Сливен.

Някъде по това време Пентагонът финансира с около 30 млн. долара модернизирането на летище Безмер – преди всичко удължаване на пистата и удебеляване на бетона, за да приема тежки транспортни самолети.

Сегашният наш стремеж да се освободим от МиГ-29 е разбираем и то не, че това са руски машини. Този самолет притежава две уникални качества – много здрав и също толкова маневрен. И толкова! Той изостава в електрониката и въоръжението, които могат да се подобрят, но това може да стане само в Руската Федерация, а ние сме член на НАТО. Впрочем и Русия е на път да ги изведе от строя.

Логично е нашите нови изтребители да бъдат базирани сега в Безмер, защото от предишните 12 изцяло военни авиобази се запазиха едва три (вкл. в Долна Митрополия). Тук няма никаква интрига, тя е другаде.

Веселинов отрича, че през Каракачанов Борисов плаща на САЩ каквото поискат за подкрепа

Това е нелепо, една от многото фалшиви новини. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов във връзка с визитата на вицепре...

По времето, когато Соня Янкулова се бореше да запази авиобаза Безмер, бъдещият президент Румен Радев в качеството си на бригаден генерал и командир на авиобаза Граф Игнатиево получи задача да изнесе брифинг пред високопоставени американски офицери в областта на логистиката. Темата беше формулирана в широк формат: от какъв самолет се нуждае България и как се подготвяме да го посрещнем. Гостите сядат и се приготвят да изслушат един скучен монолог. Те обаче вече имат "едно на ум", тъй като знаят, че Радев е завършил с отличие техния военновъздушен колеж "Максуел", а преди да започне брифинга, той ги пита на какъв език да говори – английски, немски или руски. Естествено повечето от тях разбират само родния си език.

Още след първите изречения най-старшият от гостите моли за малка пауза и вади бележник да си води записки. Първите чути изречения го впечатляват. А Радев започва с тезата, че преди всичко българските военни трябва да знаят какви политически процеси се очакват в триъгълника Западни Балкани – Кавказ - Близък Изток през следващите 40 г. Тази информация е нужна с оглед да се прецени в какви бойни действия ще участват нашите изтребители до края на жизнения си цикъл и съответно какви бойни способности следва да притежават. С други думи, нито да им останат в излишък на машините нереализирани способности (защото предварително се заплащат при покупката), нито те да им липсват към края на експлоатацията.

Този брифинг отдавна е в миналото. Сега ситуацията е следната - военните никога не получиха отговор от МВнР, нито от цивилното ръководство на министерството, включително в лицето на министър Каракачанов и екипа му. Във ВВС обаче постепенно си проби път схващането, че с оглед на дългосрочните военнополитически перспективи в региона пред българската бойна авиация едва ли стоят други задачи освен въздушно разузнаване и ерполисинг. И двете ще бъдат изпълнявани изключително над наша територия, тоест в българско въздушно пространство. Нито руски войник ще стъпи на Балканите, нито пък наш изтребител ще участва в бой с руски.

От това следва:

1. Новият български боен самолет трябва да бъде преди всичко изтребител за ПВО с по-ограничени способности за удари по земни цели;

Новите F-16 ще се поддържат у нас, потвърдиха от Lockheed Martin

В България ще летят най-напредналите модели на самолетите F-16 Block 70. Предлагаме ви пълни възможности “земя-въздух”, как...

2. Той трябва да има възможно по-малки експлоатационни разходи за час полет (не повече от 5000 долара), за да могат българските пилоти да летят повече за тренировки по основните си мисии.

По неофициална информация именно такова становище е застъпено от българските летци при избора на нов многоцелеви изтребител. Високопоставени офицери от ВВС обаче довериха, че по време на конкурса военната експертиза е тотално загърбена и игнорирана. Те уверяват, че при подходящи условия са готови да свидетелстват. На първо място обаче е изискването им главен прокурор да не е Иван Гешев, защото те се опасяват от репресии, както и че разследването накрая ще бъде пратено в "глух коловоз".

Копие от неформалното становище на ВВС замина и до Президентството. Президентът Радев обаче не реагира пряко, а предпочете косвена критика. Той обърна внимание, че в цената на самолетите не са включени заявените 52 скъпи ракети "въздух-земя", от които българските пилоти трябва всяка година да стрелят на тренировки.

Сега можем да върнем едно важно изречение от началото: защо след 20-годишно протакане ще купим именно най-новите и скъпи американски изтребители F-16 Block 70 Viper.

Помощта при отговора дойде отстрани и изобщо не включва твърдението, че целта е да бъде "спонсориран" с по-малко от 2 млрд. долара военно-промишления комплекс на Щатите. Според доброжелателното подсказване, българските ВВС ще експлоатират F-16 до края на жизнения му цикъл от 40 години. Този много добър и нов самолет обаче през това време ще остане основно оръжие на Пентагона за въздушни операции по света. Следователно американските изтребители в този голям период ще имат гарантиран пристан в Безмер с осигурена логистика точно за модификацията Viper и грамотен авиотехнически състав да подготви самолетите за незабавно излитане. Срещу кого? Дали при избора на типа изтребители за нашите политици интересите на страната ни са били на доста заден план?

Борисов: Светът оценява сделката за F-16, въпреки глупостите, които се изписаха

Поздравявам Министерството на отбраната и на финансите, на икономиката, всички които работиха по този стратегически проект за превъоръж...

От една страна американските военнополитически стратези са измислили добре тази практика отдавна и то не специално за България. От друга обаче те звучат наивно, ако още не са разбрали, че смъртоносната заплаха за САЩ не идва от Русия, а от Китай и че точно той ще притисне Америка дори преди българските ВВС да са получили първия си F-16.

Остават малките загадки защо българските политици действаха така. Трудно е да се предскаже докъде са стигнали увещанията на янките спрямо наивни лаици, че на България се дава най-доброто, което си струва парите. В такива случаи се дава ход и на изтънчени задкулисни подходи и дори на префинен натиск.

Исторически спомен - след огромен корупционен скандал в Япония преди около 60 години пак с американски самолети, тях вече не ги продават пряко авиационните концерни, а само американската държава. Парите на производителите минават през НПО с "идеална" цел. Накрая няма оплаквания и всички са доволни.

Каракачанов: Няма спрян проект за модернизация на армията заради COVID-19

Автор: полк. о.р. Ганчо Каменарски. Каменарски е бивш пилот от 22-ри изтребително-бомбардировъчен авиационен полк в Безмер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика