X
 
 

Стотици милиони ще трябват за инфраструктура за новите F-16

3127 1
Стотици милиони ще трябват за инфраструктура за новите F-16
Снимка: Romanian Air Force
300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която ще поеме обслужването на платените наскоро 2.2 млрд. лв. за 8 американски изтребителя F-16. Парите ще отидат за ремонт на летищата, за нови писти, за съоръжения, свързани с кацането и излитането. Това стана ясно от дискусия в парламентарната комисия по отбрана, пише в. "Сега".

Пред комисията по отбрана зам. военният министър Анатолий Величков обяви, че за идните три години са планирани по 100 млн. лв. за изграждане на съоръженията. При купуването на самолетите зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира пред БНР: "Не започваме от нулата, тъй като на Граф Игнатиево и Безмер многократно са кацали натовски самолетни F-16. Искаме заедно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, за да може да излезем с един план за доизграждане на нужното".

Новите F-16 ще се поддържат у нас, потвърдиха от Lockheed Martin

В България ще летят най-напредналите модели на самолетите F-16 Block 70. Предлагаме ви пълни възможности “земя-въздух”, как...

В края октомври военни от САЩ са обсъдили с българските Военновъздушни сили (ВВС) възможностите за тренировка на летците. Тези дни се очаква американски специалисти да огледат и летище "Граф Игнатиево", за да кажат каква инфраструктура е нужна за F-16. По договор би трябвало първите 4 машини да дойдат до края на 2023 година, а останалите - в началото на 2024 година. От първите машини обаче ще има такива, които де факто ще се използват само като тестови.

В настоящето чрез миналото 

Военното министерство пак се опитва да ремонтира единствения военен транспортен самолет за въздушно фотографиране Ан-30 от състава на ВВС, след като първата процедура за избор на изпълнител се провали, съобщи Mediapool.

Стойността на поръчката отново е 5 млн. лева без ДДС. За тези пари трябва да бъде извършен капитално-възстановителен ремонт на самолета, както и да бъде леко модернизиран.

За трети път увеличихме дълга за F-16

Поетият нов държавен дълг за закупуване на 8-те изтребителя F-16 достигна 700,6 млн. лева, след като днес (29 юли) беше пласирана трета...

Самолетът трябва да има ресурс за следващите седем години или 4000 часа във въздуха. Самолетът Ан 30 е доставен в далечната 1975 г. и се използва в мисиите по Открито небе, оказвал е помощ и при донорски ситуации.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално