Ще намери ли РБ обща кандидатура за президент, когато партиите на Кънев и Лукарски нямат номации

1021
Ще намери ли РБ обща кандидатура за президент, когато партиите на Кънев и Лукарски нямат номации
Снимка: БГНЕС

Позицията на ДСБ е напълно ясна, а тя е че зад независими кандидати трябва да се консолидира значителна гражданска енергия. Към настоящия момент такъв процес няма, така че за нас е рано да говорим за имена. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев преди днешното заседание на Реформаторския блок по повод номинациите за предстоящите президентски избори.

Кънев припомни, че ДСБ отдавна са казали, че няма да имат номинация за "Дондуков" 2. За това дали на срещата ще се обсъждат имената на Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, Кънев посочи, че не е дошъл да обсъжда имена, така не може да отговори на този въпрос, предаде БГНЕС.

Преизбраха Радан Кънев за председател на ДСБ

Националното събрание на ДСБ избра Радан Кънев за председател с 4 годишен мандат, почти единодушно – с 10 въздържали се и двама п...

Припомняме, че заместник-председателят на Народното събрание от РБ Иван Иванов съобщи, че депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. По-късно съпредседателят на ПП на РБ Найден Зеленогорски заяви, че Реформаторският блок няма нито една официална номинация за президентските избори. Същевременно Кунева заяви, че липсата на очевиден кандидат е основна причина РБ да бави обявяването на кандидатура за президент. По думите й двете големи партии - ДСБ и ДБГ - гледали в различни посоки.

На въпроса, че Караджов и Трайков са гражданска квота и смята ли дали могат да бъдат обсъждани наистина, днес Радан Кънев каза, че много би се радвал, зад който и да било от двамата да има наистина широка гражданска подкрепа извън рамките на РБ, така че да могат да го обсъждат като кандидат, който може да получи по-голяма подкрепа от блока. "Защото ние ясно казахме, че целта трябва да бъде БСП да няма кандидат на балотаж", каза Кънев.

Според него това изисква повече подкрепа от РБ и сериозно гражданско движение - "граждански авторитети, извън нашите сравнително тесни рамки", каза лидерът на ДСБ. "Така че дали Гроздан, дали Трайчо, дали друг граждански кандидат в момента, в който ангажират подобна енергия зад себе си, ние веднага бихме го подкрепили и поставили на обсъждане“, посочи той.

Кънев припомни още, че са казали, че ще участват пълноценно в разговори, чиято цел е РБ да подкрепи силна независима кандидатура на гражданското общество. „Към момента подобно сериозно гражданско обединение, което да излъчи кандидат не виждаме. Явно има нужда от още време, така че подхождаме с търпение“, заяви той.

Кунева за гражданска или партийна кандидатура за президент: Да не затваряме всички опции

ДБГ се съгласихме за идеята кандидатът на Реформаторския блок за президент да бъде гражданска, а не партийна кандидатура, за да запазим...

Да определим кандидата за президент на Реформаторския блок чрез гласуване по интернет – електронно гласуване. Тази идея пък сподели лидерът на СДС Божидар Лукарски преди заседанието на Изпълнителния съвет на РБ. Въпреки че колегите на Лукарски не били съгласни с предложението поради времеви и финансови фактори, той предлага вътрешните избори да се проведат електронно. "Тъй като ние в РБ винаги сме застъпвали идеята за електронното гласуване, винаги сме претендирали, че хората, които гласуват по електронен път са наши гласоподаватели, а и по този начин ще включим и политически активните хора извън границите на България – в чужбина, да проверим разбира се и тяхната политическа активност - тук няма да важат квотите за изборните секции“, обясни Лукарски.

Според него за това ще има време. „По този начин ще проверим политическата активност на всички наши поддръжници не само в България, а и зад граница. Именно по този демократичен начин – електронния път”, обясни още той.

Лукарски припомни, че СДС са заявили тяхното твърдо намерение да не издигат кандидат, включително и граждански. Той обаче заяви, че и неговата партия ще подкрепи именно номинация с ясно изразен граждански профил.

Той отговори отрицателно на въпроса дали очаква днес да стане окончателно ясно кои са номинациите и колко са те. „Не мисля, че днес ще е окончателно ясно, защото сме си дали един по-дълъг срок, но до края на месеца вече очаквам да стане крайно ясно кои ще са всички граждански кандидатури на РБ за кандидат-президентската двойка“, заяви Лукарски. Очаквайте подробности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика