Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са сред фаворитите за президент (ВИДЕО)

1440

Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Това съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание от РБ Иван Иванов. Самият той е член на Гражданския съвет на формацията.

Според Трайчо Трайков АЕЦ "Белене" трябва да бъде продадена (ВИДЕО)

Продажбата е най-добрият вариант. Приватизацията звучи правилно, но ядрена централа не е като всеки друг проект, който може да съществу...

По думите му двамата номинирани са почтени и евроатлантически ориентирани хора, които са надпартийни кандидатури.

Иванов съобщи, че обсъждането на номинациите ще продължи до 20 юли, след което те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на Реформаторския блок, както и на Изпълнителния съвет, който трябва да ги утвърди.

Според Иван Иванов дискусията между ГЕРБ и БСП за датата на президентските избори има за цел да отвлече вниманието от имената на личностите, които ще участват в президентската надпревара, посочва Mediapool.bg.

Той прогнозира, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде политик, чиято първа буква на малкото име, съвпада с първата буква на второто му име, но отказа да коментира в коя част на азбуката са буквите.

В последните седмици Реформаторският блок се консолидират около издигането на общ кандидат за президент, който да е излъчен от Гражданския съвет на Блока и да не е партийна фигура. Такава позиция приеха СДС, ДСБ и ДБГ.

Трайков: Приоритетът ми е да променя София в град, подходящ за отглеждане на деца

"Преди да съм водач на листата на Реформаторски блок (РБ) имах морална задача към хората, които повярваха на Реформаторите, тъй като им...

Позициите на СДС и ДБГ са изненада, като се има предвид, че според тях Гражданският съвет на РБ не е легитимен орган. С този мотив двете партии отдавна не се съобразяват с предложения и становища на съвета.

Депутатите от гражданската квота на РБ са в опозиция на правителството, заедно с тези от ДСБ, докато партиите на Меглена Кунева и Божидар Лукарски (и двамата министри, а лидерът на ДБГ и вицепремиер) са в управляващото крило.

По-рано пред БНТ Меглена Кунева заяви, че липсата на очевиден кандидат е основна причина Реформаторският блок да бави обявяването на кандидатура за президент. По думите й двете големи партии - ДСБ и ДБГ - гледали в различни посоки.

Добре е кандидатурите да се обявят по-рано и бихме искали да сме първи, каза Кунева.

Според нея в РБ се обсъждат и двете възможности - кандидатът да е партиен или да е издигнат от инициативен комитет с повече граждански профил. Но все още това са само намерения, не може да се коментира факт на номинация, каза Кунева.

Караджов: Фалшиви са реформаторите, които подкрепят съдебния закон

Фалшиви са реформаторите, които подкрепят предложените промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това каза депутатът Гроздан Караджов ...

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика