Трайков за президентската номинация: Предпочитам да не съм аз

863
Трайков за президентската номинация: Предпочитам да не съм аз
Снимка: БГНЕС

Обявеният за кандидат-президент от гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков изрази смесени чувства за номинацията. "Не държа да съм аз и предпочитам да не съм аз. Един президент трябва да е човек достигнал житейския си апогей и да не остава след това с неудовлетворени амбиции", коментира Трайков темата в ефира на bTV.

Той заяви, че дебатът за кандидатурите е важен, но той самият не държи да бъде държавен глава. Според него обаче в момента Георги Първанов би "изнасилил конституцията", за да има право на още един мандат.

Кунева: ДБГ и ДСБ гледат в различни посоки за кандидат-президент (ВИДЕО)

Липсата на очевиден кандидат е основна причина Реформаторският блок да бави обявяването на кандидатура за президент. Това заяви пред БН...

По повод реакцията на лидера на СДС Божидар Лукарски за преждевременното оповестяване на номинацията, Трайков заяви, че той е бил прав с позицията си, че процедурата е трябвало да се извърви до край. 

“Номинираният има нужда от широка гражданска подкрепа, а не тази на председателите на петте партии в блока. Друго е колко им е искрен ангажимента или те си представят как ще минат на кастинг някакви номинации”, коментира той. 

Трайков обясни и принципа, по който партиите в блока ще избират номинацията си. По думите му партиите делегират на гражданския съвет да представи имената, които да бъдат подкрепени от партиите. “Сега май се дава заден и биха искали те да изберат човека, а съветът да обере отговорността”, уточнява той. 

По темата за политическото говорене по темата АЕЦ “Белене” Трайков посочи, че явно партиите, защитващи руските интереси, АБВ, Атака и БСП форсират идея за възраждане на проекта. “Може това да е техен естествен импулс или знак че имат задача да попречат на продажбата на оборудването.

ДБГ подкрепя гражданска кандидатура за президент

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" отстоява единството на Реформаторския блок, което минава през силна кандидату...

Според него е реалистична идеята Иран да купи реактора, който остана за България след арбитража срещу руската “Атомстройекспорт”. По думите му, реалистична, но и сложна. “Още по време на арбитража искахме “Атомстройекспорт” да го продадат за да намалят щетите си. Сложно е, защото това е един много неликвиден актив.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика