Старт - вторият кабинет "Борисов" е официално одобрен

44369
Снимки: БГНЕС

България официално има ново правителство. По отношение на премиерската кандидатура на Бойко Борисов гласуваха 234 депутати, „за” – 149, „против” – 85, без въздържали се. Борисов беше подкрепен от всички депутати на ГЕРБ, Реформаторският блок, АБВ и БДЦ (бивша "България без цензура), 17 души от "Патриотичния фронт", както и независимият депутат Ана Баракова. Двама души от "Патриотичния фронт" бяха против - Велизар Енчев и Слави Бинев, както и всички депутати на БСП, ДПС и "Атака".

За структурата на кабинета гласуваха 228 души, 144 бяха "за", 83-ма "против" и 1 "въздържал се". Въздържалият се беше от Патриотичния фронт. ДПС, БСП и "Атака" бяха против.

Каракачанов срути Сидеров: Защо писа в "Демокрация" в полза на САЩ и Доган?

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов удари сериозно по аурата на Волен Сидеров по време на дебатите за избор на ново правителство на Бъ...

Съставът на правителство беше гласуван от 234 депутати. 136-ма бяха "за", 97 - "против", 1 въздържал се - пак от "Патриотичния фронт" (Велизар Енчев, докато Бинев подкрепи). Интересното е, че тук Българският демократичен център (бивша "България без цензура") гласува единодушно против, докато единодушно подкрепи избора на Бойко Борисов за премиер. В духа на предишните гласувания БСП, ДПС и "Атака" пак гласуваха против анблок.

Как протече заседанието

На тържественото заседане се регистрираха 218 депутати. Точка първа от дневния ред беше избор на министър-председател, точка втора – структура на Министерския съвет, а точка три – фактическия избор на правителството. 214 подкрепиха дневния ред, от 230 гласували. Единодушно беше прието и предложението заседанието да се излъчва пряко по БНТ и БНР, но въщност нямаше голяма национална медия, която да не го излъчва пряко.

Последва и представяне на биографията на Бойко Борисов. То беше направено от Цветан Цветанов. Припомнено беше МВР миналото на Борисов, както и дисертацията му - „Психологическата подготвка на оперативния състав”, с която получава докторска степен. Припомнени бяха и чиновете му – генерал-майор и генерал-лейтенант, второто одобрено с указ на Георги Първанов. Изброени бяха и медали, връчени му от Испания, Франция, Русия и Италия за дейността му в силите на сигурността.

След това Борисов представи структурата и персоналния състав на предложеното от него правителство. Всичко това беше уточнено още вчера, 6 ноември – четирима вицепремиери и 17 министри, включително Борисов като премиер. Той припомни, че ако не е било постигнато съгласие, е щяло да има веднага нови избори и подчерта изрично колко много партии са влезли в парламента (бел. ред – ако нямаше толкова партии, ГЕРБ спокойно щеше да има над 100 и повече депутати). Последва и бързо изчитане на основните ангажименти в официално обявената вчера (6 ноември) програмна декларация, около която се сформира правителството. Борисов не пропусна да изтъкне водещата роля на ГЕРБ в нея, като благодари на всички, с които са водили разговори. И за финал се прекръсти.

Протестиращите от "Атака" не бяха допуснати в НС

Няма да бъдат допуснати в Народното събрание за момента шестте души от протестиращите поддръжници на ПП „Атака“, предаде &b...

След това само един депутат от 218 гласува против предложението кандидат-министрите да влязат в пленарна зала, а един се въздържа.

Дебатите

Не беше прието предложението на Десислав Чукулов да има три отделни дебата по трите точки на дневния ред. 138 депутати бяха „против”, а 55 „за”, като „за” бяха БСП, ДПС и „Атака”, а бившата ББЦ и сегашен БДЦ се раздели – трима „за”, деветима „против”.

Веднага Цветан Цветанов, напълно логично, изрази подкрепата на ПГ на ГЕРБ за правителството. Всички ние трябва да наваксаме след кабинета „Орешарски” и служебното правителство, подчерта бившият вицепремиер. И посочи европейският път като пътят за развитие на България. Той не се споделя от само една парламентарно представена сила, каза Цветанов.

Последва и изказване на Радан Кънев. Той предупреди, че за компромисите всички партии ще платят цената си, но ще спечелят гражданите. Кънев призна, че ще наруши обещанието си да не гласува за правителство с премиер Бойко Борисов. Реформаторският блок не се пребори за „ресурсни министерства”, а за такива, които са най-важни за живота на българските граждани, подчерта Кънев. Лидерът на ДСБ не пропусна да захапе ДПС и БСП, като заяви, че бъдещото управление не отдалечава България от Европа. Ще елиминираме политическите посредници и нашите сънародници, които те (бел. ред. – ДПС) представляват, ще имат по-голяма представителност. Няма да отстъпим от правосъдната реформа, която трябва да реши и разплете връзките на мафията. Вчера, благодарение на бездействието на институциите – БНБ, ДАНС, Комисията по финансов надзор, НАП, четвъртата българска банка фалира. Видях много зачервени физиономии при нас, бъдещите управляващи, след вчерашното споразумение – не забравяйте защо сме на власт, ако и да се окаже много кратка, подчерта изрично Радан Кънев. Благодаря на г-н Борисов за променения стил на поведение и се надявам той да се запази и занапред. Моят музикален поздрав за днес по-късно ще е с една песен на Стинг, завърши лидерът на ДСБ.

Сидеров със стенограма: Гласувах против Орешарски, гласувам против Борисов

Без изненада Волен Сидеров обяви, че „Атака” ще гласува против Борисов и против правителството. Имам много ясна аргументац...

Дойде ред и на Валери Симеонов от „Патриотичния фронт”. Той каза, че е доволен, че с партии, с които дълги години „сме били в конфликт”, „сме намерили начин да се обединим около общи идеали”. За първи път антибългарската партия ДПС е извън властта, убедено каза лидерът на НФСБ. Ако този път управлението с мандат на ГЕРБ се провали, трети път няма да има, предупреди Симеонов. Намалете рязането на лентички и участието в телевизионните студиа и работете повече, добави той.

Изказването на АБВ беше представено от професор Борислав Борисов. Той наблегна на необходимостта от диалог. Проф. Борисов изказа задоволство от „новия политически диалог”.

Тук вече Десислав Чукулов не издържа и заяви, че „стотици протестиращи са пред парламента” и Бойко Борисов не трябвало да си пуша пурата, а да влезе в пленарна зала. Нека вие, г-жо Цачева, като председател на Народното събрание, да приемете делегация на тези хора, призова той. И поиска почивка.

Последва и реакция на Михаил Миков, който заклейми „ваденето на партии от властта”. Г-н Кънев, аз имам по-дълга политическа памет и този подход няма да доведе до добро. Обществото е разделено. Ние подкрепяме евроатлантическите ценности, но не приемаме евроатлантическата бедност. Без промяна на данъчното облагане например, трудно ще се доближим до Европа. Там повечето страни имат прогресивно данъчно облагане. Имаме грях като партия, но сега НАП „тълкува” закона за връщане на необлагаемия минимум (бел. ред. - минималната заплата не се облага с данъци) по свой си начин. Ако това не бъде изпълнено, политическото съгласие няма никакво значение за хората.

След дадената 15-минутна почивка на трибуната излезе Лютви Местан. Той заклейми участието на „националпопулистите” от „Патриотичния фронт” в бъдещото управление. И предупреди, че историята ще запомни това. Никъде в Европа нормалното дясно и ляво не се съюзяват с националпопулизма, с ксенофобията, предупреди Местан, като пак припомни визитата на Жозеф Дол и как Борисов не си запазил позицията, възприета тогава. И попита ГЕРБ как се чувства „в прегръдка с АБВ”. Колко тъжно, че в 43-тия парламент има аплодисменти за мантрата „ДПС да бъде извадена от властта”. Ние сами се отказахме, каза „с равен тон” Местан. За финал припомни, че БСП за последно е управлявала сама през 1996-та година.

БДЦ ще гласува срещу кабинета

От името на ПГ на Български демократичен център ние заявяваме, че групата на ГЕРБ като спечелила най-много гласове на тези избори трябв...

Против кандидатурата за премиер се изказа и Велизар Енчев от „Патриотичния фронт”. Забравихте ли за Орлов мост, за неоправданото увеличение на тока, попита той. Не виждате ли, че някои от предлаганите министри са типични калинки, добави Енчев. Убеден съм, че поради тези и други причини, ако имаха възможност, стотици хиляди българи щяха да гласуват като мен, завърши той.

Не остана по-назад и Българският демократичен център (БДЦ, бивша ББЦ)  в лицето на Росен Петров. Той припомни „Българийо, за тебе те умряха” и как надписът „Съединението прави силата” вече няма значение. Петров не отрече, че Борисов трябва да си избере кабинета, но на БДЦ не му харесва състава на правителството, без да се уточни поименно. Успех на г-н Борисов и Бог да е с него, завърши Петров.

За финал Волен Сидеров се качи на парламентарната трибуна, разбуни духовете с „Който лъже, на въже”, обяви, че е гласувал срещу кабинета „Орешарски” и обвини двама министри от бъдещото правителство в служба на чужда държава. Радан Кънев му върна отговор, че е е „съветското крило на ДПС”. Костов унищожи 3 хил. структуроопределящи за икономиката на България предприятия – ще дойде ред на възмездие. Как сега ще наричате РБ, ПФ и АБВ – златните ръчички ли, нападна отново Сидеров – и Кънев, и депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Намеси се и Красимир Каракачанов, който припомни, че Васил Левски е казал, че българи, турци, арменци и евреи ще живеят заедно в България „под знака на закона”. Последва словестна престрелка с Волен Сидеров, включваща спомени от вестник „Демокрация” и как лидерът на „Атака” писал в подкрепа на САЩ и на Ахмед Доган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика