Строги санкции и машинно гласуване срещу ерозията в доверието към изборите предлага Румен Радев

2241
Строги санкции и машинно гласуване срещу ерозията в доверието към изборите предлага Румен Радев
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Имаме ерозия в доверието в изборния процес – това е факт". С тази констатация държавният глава Румен Радев обобщи изложените пред него проблеми и становища за проведения местен вот в продължила повече от два часа дискусия с представителите на компетентните институции и експерти. "Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, намалява избирателната активност и това е най-голямата загуба, защото това делегитимира целия изборен процес и демократичните процеси в обществото", отбеляза президентът и призова да върнем вярата в изборите, по този начин - и в институциите.

"Машинното гласуване при тези условия на недействителни бюлетини и отчитане на рзултатите няма алтернатива. То трябва да се въведе на 100%, както е по закон и ще реши редица проблеми – с невалидните бюлетини, с протоколите и тяхното попълван, с броенето на гласовете, с обобщаването и отчитането на резултатите", категоричен е държавният глава. Като следващи стъпки той посочи дистанционно електронно гласуване, което да обхване много по-голяма част от българските граждани и в България, и в чужбина.

Социолози: 52% от младите не вярват на политиците ни

До 12% варира делът на купения и контролирания вот. Това съобщи Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“, представяйки резу...

За завишаване на наказанията за нарушения в изборния процес се обяви държавният глава. "Аз съм за това да се повиши наказателното преследване при регистрирани криминални престъпления по отношение на изборите, както и да се повиши финансовата санкция при административни нарушения“, каза той и подчерта, че това трябва да стане и че всяко отклонение от закона трябва да се преследва. По думите му „повишаването на тези наказания е особено важно по отношение на всякакви форми на купен вот, на корпоративен или контролиран вот. "Там където има влияние върху свободата на волята на гражданите, това трябва да бъде санкционирано. Нямаме друг начин, ако искаме да имаме уважение към този процес", убеден е държавният глава.

Той отбеляза, че много от процесите и неяснотите по изчистване на избирателните списъци, възможността за въвеждане на активна регистрация трябва да намерят избистрени предложения в процес на комуникация и изрази желание и готовност тя продължава. Радев добави, че е амбициран да продължа с консултации с парламентарно представените партии.

"Този път 6 месеца преди следващите избори, най късно, всичко да е на място – ако има законодателни промени те да са факт, ако има необходими организационни промени – те за да са факт", категоричен е президентът. Най-важното, според него е обществената поръчка за машинното гласуване да тръгне в най-кратки срокове, за да може да стане факт не наем, а закупуване на машини. "Наемът, не решава въпроса – цената видяхме е съизмерима на това което се плаща за наем и за закупуване на такива машини", отбеляза Радев.

Да се поддържа фокусът върху изборния процес е от особена важност, смята той и конкретизира, че тези, които решават са в българския парламент, а правителството осигурява и организира. "Да има постоянен фокус, постоянно внимание, за да покажем на българските граждани, че можем да провеждаме прозрачни честни избори и те да отиват с готовност да дадат гласа си", изрази надежда президентът.

Сметката за местните избори стана драстична

Изминалият местен вот стана по-скъп с нови 3 млн. лева и вече струва 74 млн. лева, след като през 2015 година беше с цели 25 млн. лева ...

Радев каза още, че приветства идеята да се отворят чувалите с бюлетини, за да се види точното състояние на нещата и отправи въпрос към проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" и ЦИК, ако няма нормативни пречки кога би могло да стане.

"След като приключат всички съдебни дирения и имаме окончателни резултати, тогава когато никой повече не може да оспорва резултата, можем да погледнем какво става. Разрешение на административните съдилища по места", отговори проф. Константинов и добави, че според него ЦИК трябва да пусне иск за това.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева заяви готовност да предприеме такива действия. "Ще намерим нормативно разрешение, в крайна сметка то е в наша компетентност и е в полза на избирателите, но трябва да приключат съдебните производства, защото дотогава не може да се пипат изборните книжа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика