Невалидните бюлетини за общински съветници достигат плашещи нива

5834
Невалидните бюлетини за общински съветници достигат плашещи нива
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

Недействителните гласове на избори се превръщат в много сериозен проблем - след местните избори те вече гонят шокиращото число от половин милион! Статистика на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) показва 466 077 невалидни бюлетини за общински съветници на преминалите преди месец местни избори. Това е 15.1% от общо пуснатите 3 089 045 гласа и надминава с 1% невалидните бюлетини от предните местни избори през 2015 година. Но Централната избирателна комисия (ЦИК) необяснимо отказва да положи дори минимални усилия за решаване на проблема - например да разреши да се извърши анализ на недействителните бюлетини, за да стане ясно какви са причините за огромния им брой, коментира в. "Сега".

Според статистиката, печален отличник е община Димово във Видинско, където всеки трети гласувал е пуснал невалидна бюлетина (31,13%). Там най-силните партии са ДПС и "Новото време". В Борован картината е подобна - 30,42%, като отново партията на Ахмед Доган в съюз с бившите царисти и СДС спечелиха. На трето място е Брезово с 28.95%, след която се нареждат Мъглиж с 28.91%, Ружинци с 27.60% и др.

ЦИК глоби Волен Сидеров заради поведението му в "Референдум"

Глоба от 2000 лева налага Централната избирателна комисия на лидера на "Атака" Волен Сидеров заради поведението му в предаването "Рефер...

Още по-тревожно е положението, когато се разглеждат отделни малки населени места. Във видинското село Ивановци недействителните бюлетини достигат 60 на сто. В село Черешка, близо до Джебел, са 50 на сто - в урната са намерени 5 валидни гласа и също толкова невалидни. Такава е ситуацията и в благоевградското село Никудин. В отделни секции в Севлиево, Добрич, Сливен, Чирпан и др. такива гласове наближават или надхвърлят 2/3 от общия брой.

Прави впечатление, че проблемът се проявява много по-слабо на други видове избори - на евровота тази година невалидните бюлетини са били само 3.83%, а на парламентарния вот през 2017 г. - 4.6 на сто. Това са избори, на които също има листи, при които може да се използват преференции, както е при местните избори за общинари. И въпреки това излиза, че недействителните гласове са много повече, когато се избира общински съвет. Нещо повече - на много места участниците в местния вот през 2019 г. са регистрирали по-малко листи с общински съветници в сравнение с евровота. В Димово са избирали между 27 листи с кандидати за евродепутати, докато листите с претенденти за общинари са били едва 6. Фрапиращото е, че на изборите за Европарламент недействителните бюлетини в общината са били 7.9%. Това означава, че при 4 пъти по-къса бюлетина невалидните гласове са 4 пъти повече.

Подобни парадокси, както и за крайно лошата ситуация като цяло, няма как да бъдат обяснени без анализ на събраните недействителни гласове, които стоят в затворени чували в помещения на общинските администрации. При липсата на такъв анализ можем само да гадаем какви са причини, подчертават от ИРПС.

Институтът дава две групи възможни обяснения. Първата обхваща недобрата информираност на избирателите за дизайна на бюлетината и начина на гласуване, която се дължи най-вече на дефекти в разяснителната кампания на ЦИК и на пълната неангажираност на политиците. Втората група се отнася до недостатъчната подготовка на избирателните комисии. Прословутите обучения, организирани от ЦИК и общинските комисии, са доста формални - по наблюдения на института масово членове на секционни комисии идват на семинарите, за да се разпишат в присъствените списъци, което им позволява да вземат полагащите им се 10 лв. за участие.

Съдът отмени решението за избор на Общинския съвет в Панагюрище

Административният съд в Пазарджик отмени решението за избор на Общинския съвет в Панагюрище. Оспорването е от Движението за права и сво...

Какво каза ЦИК преди провеждането на изборите точно за обученията в секционните избирателни комисии - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com