Нови промени в Изборния кодекс ще решават проблемите на изборите

2028
Нови промени в Изборния кодекс ще решават проблемите на изборите
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

БСП инициира дебат за проблемите в изборите преди извънредното заседание на депутатите днес. На него присъстваха всички парламентарно представени партии - Воля, Обединените патриоти и ДПС, без ГЕРБ. Всички политически сили са се обединили около това, че проблеми в изборния процес има, те могат да се решат с промени в Изборния кодекс. Но как е въпрос на бъдещи преговори, защото всяка партия има своя визия за решенията. От думите на Йордан Цонев (ДПС) стана ясно, че това са предварителни разговори.

Actualno.com припомня, че веднага след края на местните избори, президентът Румен Радев обяви, че ще събере всички политически сили и ЦИК, за да обсъдят проблемите при провеждането на изборите и броенето на гласовете. Един от мотивите му беше високият процент недействителни бюлетини. Вчера БСП изпревариха тази инициатива с поканата си към парламентарно представените партии.

Дончев намекна за вътрешни проблеми в ГЕРБ заради сапунката "Изборен кодекс"

В политиката много аргументи – състоятелни и не съвсем състоятелни, могат да бъдат изтъкнати в защита на дадена теза, но за мен в...

"Местните избори минаха и в тях имаше редица проблеми, които по мнение на различните парламентарни и политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Ето защо поканихме представители на всички парламентарни групи, за да обсъдим проблемите в изборното законодателство. Това, което е нашата работа, на депутатите, да гарантираме през ИК честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени към тях и ги каним да се присъединят към тези разговори". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг след дебата за проблемите в изборното законодателство, цитирана от репортер на Агенция "Фокус".

Тя посочи, че по време на срещата всяка една от парламентарните групи са направили своята оценка и конкретни предложения за подобряване на изборното законодателство. "Излизаме пред вас с едно общо предложение, заедно на паритетен принцип да излъчим свои представители и да предложим в зала да се създаде една Временна анкетна комисия, която да разгледа всички предложения на различните парламентарни групи, на различните политически сили, в тази комисия да бъдат обсъдени и експертно. Искането ни за машинно гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците изисква много голяма експертиза. Тази Временна комисия да направи това разглеждане на проблемите, да обобщи и да направи предложения за решение, които да влязат в залата като общи предложения за промени в ИК. Не бива да се променя сега действащата норма за 100 % машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците. Оттам нататък има различни предложения и детайли. Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, каквато е", заяви още лидерът на БСП.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев беше доста по-внимателен и не толкова ентусиазиран за резултатите от срещата. "Бих искал само да поясня, за да не стане някакво недоразумение. Доколкото ние днес водим един предварителен разговор без съгласието на нашите парламентарни групи, казахме, че пороците на изборния кодекс са видими от цялото общество. Всяка парламентарна група изтъкна своето виждане. Обединихме се около това, че има два механизма, през които може да се реши проблемът. Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го поправим с такава нарочна комисия", заяви още Цонев.

"Всъщност днес правим това предложение към колегите от ГЕРБ и ще го направим и към нашите парламентарни групи, и тогава ще вземем решенията. Това е само едно предложение да вървим по един от двата пътя. Разбира се може да се появи и трети вариант, но засега това предлагаме. Обединихме се около тава, че има проблеми в Изборния кодекс.", каза Цонев. Той посочи, че лидерът на БСП Корнелия Нинова ясно е казала, че всяка парламентарна група е представила проблемите, които трябва да се решат. "Но не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите", обясни още Цонев.

Драмата Изборен кодекс: От какво се уплаши Борисов?

Изключително натовареният маратон с промени в Изборния кодекс, който беше преминат в рамките на почти 15 часа, доведе до множество изме...

На въпрос дали трябва да отпадне забраната за обявяване на резулатите от екзитпола в изборния ден и ще се мисли ли за някаква промяна на деня за размисъл, лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори така: "Ако съм тук сама или само с парламентарната група на БСП, бих говорила за нашите предложения, но нека оставим тези въпроси за по-нататък и да не поставяме в неудобна ситуация колегите от другите групи, и всеки да започне да се надпреварва да си дава предложенията. Ще ви дадем, ако искате, отделна пресконференция за идеите на БСП. Тук сме се събрали да търсим общото, това, което може да ни обедини в една цел - честност на изборите, прозрачност на избора, обективно отразяване на гласа на хората и участие на българските граждани."

Отговорът на ГЕРБ не закъсня: "Аз разбирам, че госпожа Нинова е една амбициозна лидерка, която изпревари с тази среща даже президента Радев. По отношение на изборните правила, смятам, че не бива да се бърза само от желание да се обявиш за първи защитник на правилното изборно законодателство и провеждане на законни избори, а по-скоро да се търсят наистина решения, които са постигнати консенсусно, които отразяват обективните проблеми и които във времето ще покажат устойчивост, защото сме имали и другия пример", заяви кулоарите Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. Цялото изявление на Дариткова можете да прочетете тук.

Стана ясно, че "Воля" вече са избистрили своята позиция и имат решение за проблемите на изборите. Пълнолетни граждани, които нямат основно образование и не са си платили данъците и/или задължителни осигурителни вноски, да не могат да гласуват. Това предлагат Веселин Марешки и колегите му в свой законопроект за изменение на Изборния кодекс, внесен миналата седмица. Още подробности за промените, предлагани от "Воля", четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика