X
 
 

Условията на България за подкрепа на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте ги

4367 7
Условията на България за подкрепа на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте ги
Снимка: iStock/Guliver
България ще подкрепи на Съвет "Общи въпроси" (15 октомври) и на Европейския съвет (17 октомври) заключения за започване на преговори за членство в Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания, но ще следи те да спазват добросъседските отношения. Това е записано в Рамковата позиция по отношение на европейската перспектива на двете държави, която по предложение на вицепремиера Екатерина Захариева бе одобрена днес от Министерския съвет.

Преди провеждането на първата междуправителствена конференция, която одобрява преговорната рамка, България ще настоява за ясни критерии по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, особено що се отнася до работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Обърнато е специално внимание на въпросите относно езиковата норма и използване пълното име на Република Северна Македония.

Експерт: За разлика от договора с Гърция, нашият е далеч да бъде основа за добри отношения със Северна Македония

Ако не се решат спорните въпроси със Северна Македония, има риск да се отнеме българският принос за европейската цивилизация. Това каза...

Преглед на изпълнението на тези условия, както и напредък по промяната на учебниците по литература, история и география в Република Северна Македония ще бъде направен и преди провеждането на втората междуправителствена конференция, която отваря първата преговорна глава.

България не следва да допуска интеграцията на Република Северна Македония в ЕС да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на анти-българска основа.

Република Северна Македония следва да преустанови и да се въздържа от провеждане на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване претенциите за признаване на т.нар. "македонско малцинство" в България, се посочва в документа.

Нашата югозападна съседка следва и ясно да посочи, че краткото име на страната няма нищо общо с географския регион Северна Македония, част от който се намира в пределите на България.

Република Северна Македония следва да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи и сгради на текстове, насаждащи открито омраза към България, например такива, съдържащи квалификации като "българския фашистки окупатор". Очакване да се задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание.

България има задължителни условия към Скопие, но ще позволи старт на преговори за влизане в ЕС

Подкрепата на България за влизането на Северна Македония в ЕС и в НАТО никога не е била безусловна. Това заяви външният министър Екате...

България ще настоява и за ясен напредък при работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Това означава да се постигнат конкретни договорености за личности и събития като Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, Илинденско-Преображенското въстание, Кресненско-Разложкото въстание.

Рамковата позиция ще изисква и хармонизиране на учебните програми по история и литература на двете страни в съответствие с постигнатото от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

Следва да е ясно, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с промените на езика, наложени в някогашната югославска република. Никой документ в процеса на присъединяване не може да се разглежда като признание от българска страна на съществуването на т.нар. "македонски език".

Относно преговорния процес с Албания той следва да бъде обвързан с реален напредък по отношение на по-нататъшните стъпки за гарантиране правата на българското национално малцинство. Очакваме правата на българското национално малцинство да бъдат максимално гарантирани, включително изучаването, без поставяне на административни пречки, на книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от тях, като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, посочва МВнР.

"България е страната, признала първа Република Македония, сега Република Северна Македония. Оттогава подкрепяме тази държава по евроатлантическия й път и нашият национален интерес е тя да скъса с миналото и да върви по пътя на демокрацията", заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Унгария не дава Никола Груевски на македонското правосъдие

Унгария официално е известила Северна Македония, че няма да екстрадира бившия премиер на страната Никола Груевски, предаде БГНЕС. Минис...

Рамковата позиция е публикувана на сайта на Министерския съвет.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  България направи всичко по силите си за признаване и оцеляване на Република Македония и за нейното приобщаване в НАТО и в ЕС, а Скопските сърбомански яничари се опитват с хитруване и измами да легитимират в тях антибългарската родоненавистническа доктрина на сърбомакедонизма. Време бе да научат поговорката "Хитрата сврака с двата крака"!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  До Баш VIP рИдактУрът на actualno.com Ивайло - откакто по някаква глупава заповед кьопавите програмисти ограничиха втори коментар (с new_ajax), коментарите драстично намаляха, след което намаляха и посещенията в сайта ! Та вашия чорбаджия не ги ли следи тези данни или ви плаща за ала бала ?
 • Пфy! 4 Пфy! преди 3 месеца Профил на трол?
  БКП-ЗаДунайско-Канефна Рамковата позиция - за спасяване пропагандно-манипулационните и контрабандно-криминалните БИЗНЕСИ на ДС-катун-фюреро ДС-Ванче гюфто-албинос караТърбух!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Най-сетне всички български институции единодушно и официално да заклеймят пред света уродливото родоненавистническо творение на диктаторите Сталин и Тито - сърбомакедонизма ! НЕДОПУСТИМО Е ПРИЕМАНЕТО НА РСМ В ЕС ДА СЕ ПРЕВРЪЩА В ИНСТРУМЕНТ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЧЕСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИДЕОЛОГИИ НА ТОТАЛИТАРИЗМА ! Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните възроженци от виж още ›› края на 18 век и първата половина на 19 век Паисий Хилендарски, Й. Кърчовски, К. Пейчинович, Партений Зографски, Й. Хаджиконстантинов-Джинот, братя Миладинови, Р. Жинзифов, Гр. Пърличев, К. Шапкарев и т.н. многократно изявяват в съчиненията си своето българско народностно и езиково съзнание. че техните предци от втората половина на 19 век са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български църви и училища, в които да се използва единен български език и писменост и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва също да знаят, че ВМОРО е създадена през 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени в българското етническо землище извън пределите на новоосвободената Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  До тук добре, но можеш ли да отрчеш, че за Македония има сведения още от VIII век пр.н.е., а България е факт 1500 години по късно? Както искаме те да се съобразяват с истината, така и ние трябва да го правим. Това, че произхождаме от едно начало се вижда и от космоса, и никой не е в състояние да го отрече, но уважението изисква взаимност. Надявам се всички да проявят разум.
  : 6 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Тази продажна кифла Екатерина пак се надупи на макетата ! "Болен се оправя на легло" !!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Никой не е способен да заплита по големи интриги от нас самите! vesti.bg/novini/v-sofiia-be-predstaven-lichniiat-dnevnik-na-krystio-misirkov-995281