Владислав Горанов за цирка с Изборния кодекс: Решихме да не дразним хората

3238
Владислав Горанов за цирка с Изборния кодекс: Решихме да не дразним хората
Снимка: БГНЕС

"Промяната на позицията на ГЕРБ за изборното законодателство от вчера е свързана с усещането ни, че се отдалечихме от хората, не толкова от страх пред БСП. Ние сме политическа сила и това се мери с избори. Не искахме да оставяме впечатление в хората, че променяме избирателните права и ги лишаваме." Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с отмяната на промените по Изборния кодекс.

"Създаде се едно грешно впечатление, че отнемаме права на избирателите заради някаква конюнктурна цел. Тази грешка беше допусната, защото се опитахме да отговорим на желанията на повече партии в парламента. Ние търсихме позициите на всички парламентарни партии. Няма никаква причина ГЕРБ да е срещу преференциалното гласуване. Напротив. Ние не сме съобразили с ДПС. Съобразихме се с мненията, че преференциите понякога дават възможност за корпоративен вот. Това означава, че при ниска избирателна активност някой може да положи огромни усилия и да пренареди листата", обясни още финансовият министър и допълни, че "някой родител може да се дръпне повече и надълбоко, за да стане синът му народен представител. Няма да казвам имена. Влезте в статистиките и ще разберете за кого говоря. Не мисля, че в ГЕРБ има такива хора."

Горанов обеща - удължава се срокът за касовите апарати, но само за някои

До края на септември тази година (2019) ще бъде удължен срокът за подмяна на касовите апарати, но само за регистрираните по ДДС юридиче...

"Тук говорим за сянка към преференциалния вот, която може да пренареди листата по нечестен начин. Добрата страна на преференциалното гласуване е, че хората имат възможност да изберат човека, който най-много им харесва", допълни още той.

По думите му "БСП още страдат за времето, когато Сергей Станишев им заяви: Или гласувате за председателя на ДАНС, или правителството пада. Сегашното правителство е избрано с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти. Не сме влизали в договорки с ДПС."

Горанов уточни пред bTV, че днес на коалиционния съвет ще се дебатира темата за кворума в парламента: "Предполагам, че при гласуването на промените в Изборния кодекс разговорите с ДПС са били, за да се потърси и тяхното мнение. Вече казах, че ГЕРБ винаги търси мнението на всички партии. Решихме, че няма да носим политически отговорност и да дразним хората с отнемането им на определени правила. Не мисля, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от някой от парламентарната група. Цялата партия сбърка", категоричен беше Владислав Горанов.

Той допълни още, че ще има нова ЦИК: "Ще си понесем щетите като партия за това, че си сменяме мнението в последния момент. Усетихме, че се отдалечаваме от хората и взимаме необходимите мерки."

Горанов обеща да напусне политиката, ако имало нещо нередно с жилището му

Не просто ще напусна жилището си, а политиката изобщо. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на изричен въпрос на bTV какво...

Казусът Венецуела

Според финансовия министър "не трябва да правим прибързани изводи дали е нарушен закона при случая с парите от Венецуела. Не бива да се самобичуваме прибързано. Ние разполагаме с цялата информация за транзакциите. Те не са достигнали до нашата държава с пощенски записи." Горанов обърна внимание на факта, че "тези парични потоци са стигали през кореспондентски банки, които са европейски и не само."

"В интерес на истината чуждият посланик не е отишъл при Борисов, а е извикан да му разкаже с какви данни разполага. Многократно БНБ е отказвала откриването на кореспондентска сметка във въпросната банка", каза още финансовият министър. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика