Подготвя се рестарт на линията на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“

10108
Подготвя се рестарт на линията на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“
Снимка: ss.government.bg

В Областна администрация Силистра се е провела междуинституционална българо-румънска среща за подготовката на рестарта на линията на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“. Тя е осъществена по покана на областния управител Ивелин Статев, а освен неговият заместник Илиян Великов, са участвали представители на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в лицето на Ангел Забуртов – генерален директор, и на Мариян Господинов – директор на дирекция „Опериране и експлоатация на пристанищни терминали“ във Варна.  От румънска страна е участвал Василе Александру от град Кълъраш, тъй като по-големият от двата действащи ферибота след ГКПП „Силистра“ е собственост на Окръжен съвет – Кълъраш, съобщиха от Областна  администрация  - Силистра.

След срещата дискутиращите страни са се обединили около реално осъществимата възможност най-късно от м. януари 2020 г. трафикът на тежки автомобили, преминаващ през Силистра, да бъде отклонен към фериботния комплекс на българския бряг на р. Дунав, намиращ се в западната част на града. За разлика от ГКПП „Силистра“, където има една лента за обслужване на превозни средства, на терминала има четири ленти, което осигурява по-добри условия за работа на трансграничните служби.

 Според представителите на ДП „Пристанищна инфраструктура“, терминалът никога не е бил „затварян“ и не е бил лишаван от правото да приема кораби, но след 2012 г. не е имало желаещ превозвач да се възползва от изградената с европейски пари инфраструктура. Понастоящем има уникална възможност тя да заработи отново и да освободи град Силистра от преминаващите тирове и други тежки автомобили.

 От румънска страна декларират, че са в състояние в близките месеци да се подготвят в техническо отношение, за да бъде пренасочен трафикът. За целта са необходими нови двигатели на корабите, за да могат за по-кратко време да превозват товарите от българския бряг до съоръженията на пристан „Кичу“. Така ще се скъси времето за чакане от страна на клиентите, ползващи превозвачите, и ще се оптимизира работата на ферибота.

За рестарта на комплекса не са необходими административни актове и допълнителни споразумения, освен решение на Смесената българо-румънска комисия за фериботни превози на базата на съществуваща двустранна спогодба, тъй като собственикът на ферибота – ДП „Пристанищна инфраструктура“, е и оператор, разполагащ с тарифа за услугата. Румънската страна е в ролята на корабен оператор – превозвач, ползвател на ферибота, определящ разписанието за движение на корабите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Русе ще получи Благодатния огън от Румъния

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе