Съдът изиска избирателните списъци по казуса с балотажа в Полко Косово

5107
Съдът изиска избирателните списъци по казуса с балотажа в Полко Косово
Снимка: БГНЕС

Делото, заведено по жалба на ГЕРБ срещу Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бяла започна днес в Административния съд в Русе, съобщава Topnovini.bg. Политическата партия оспорва резултата от балотажа и по-точно решение на ОИК-Бяла, с което за избран за кмет на Полско Косово е обявен Добромир Добрев от АБВ.

В жалбата си от ГЕРБ са посочили, че са извършени поправки в протоколите и на двете секционни избирателни комисии на територията на кметството. Днес беше представена молба, с която се внасят уточнения по жалбата и се сочат нови факти, които според жалбоподателите, са нарушения на Изборния кодекс.

БСП иска преправянето на изборни протоколи да се наказва с 8 години затвор

Искаме да се направи допълнение към чл. 308 ал. 2 от НК, свързано с подправяне на официални документи и да се запише, че подправянето н...

Процесуалният представител на ГЕРБ заяви, че иска отмяна на решението на ОИК. За да докаже правотата си, поиска да бъдат преброени отново бюлтетините от вота, тъй като, според изгубилите изборите, действителни бюлетини са обявени за недействителни. Беше поискан и пазпит на свидетеля Мирослав Кънчев, който е присъствал по време на броенето в едната от секциите, както и протоколите на двете СИК, осъществили изборите в Полско Косово.

Съдът определи, че открива производство по оспорване на истинността на протоколите на двете секционни избирателни комисии и допусна повторното преброяване на бюлетините от балотажа. Също така задължи ОИК-Бяла до вторник, 17 ноември, да представи всички бюлетини от втория тур.

Процесуалният им представител възрази, че те не могат да направят това, защото изборните книжа, както и бюлетините, се съхраняват в общината, каквото е изискването на закона и от комисията не разполагат с тях, освен това нямат нито транспорт, нито охрана, за да изпълнят искането.

На това възражение съдията отговори, че местната администрация и ОИК трябва да се съгласуват помежду си, за да изпълнят разпореждането на съда. Досега практиката на АС-Русе при разглеждане на подобни дела е въпросните документи да бъдат изисквани от общините, които в специални помещения съхраняват бюлетините и изборните книжа. От териториалното звено на ГРАО пък бяха изискани избирателните списъци.

ГЕРБ открадна изборите с фалшиви протоколи. Те вече явно купуват цели секционни комисии

С тези думи бившият червен депутат Георги Кадиев коментира изхода от местните избори, като наблегна специално за София. През 2011 годи...

По искането за разпита на поискания от ГЕРБ свидетел съдията коментира, че ще реши, дали да допусне разпита му, след подробен преглед на посочените документи. Той ще бъде разпитан само ако има нужда от допълнителни разяснения. За всеки случай на жалбоподателя беше разпоредено да доведе мъжа на следващото заседание.

Делото продължава на 18 ноември, сряда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе