В Русе пръскат срещу комари

548
В Русе пръскат срещу комари
Снимка: БГНЕС

Авиационно пръскане срещу комари започна в Русе. То се осъществява по програмата за ограничаване и ликвидиране на заразния нодуларен дерматит и е под контрола на Агенцията по безопасност на храните, предаде БГНЕС.

Пръскането се извършва по цялото поречие на река Дунав, като за целта правителството е отпуснало близо 2 млн. лева. Зоните, които се третират, са на 600 метра от реката към сушата. От агенцията са предупредили общините и пчеларите да не допускат пчелите до районите, които се пръскат.

„Обработката се извършва между 6.00 и 10.00 часа, когато температурата е под 20 градуса. В Русе се пръска от летището в Щръклево, като посоката е от Русе до Никопол. Има още две площадки, от които се излита – едната е Гривица, Плевенско, с направление до Брегово, и другата площадка е в Кайнарджа, като облитанията обхващат от Силистра до Русе. Облитанията на самолетите са на височина над 10 метра от растителността, като целта е този облак прах, който се създава, да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми“, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните–Русе д-р Андриан Райков.

Директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров коментира, че помощта от държавата е изключително важна за общината.

Комарите се разпространяват най-вече във влажните зони край реката, които са трудно достъпни по суша. Общината пръска наземно и допълнителната авиационна обработка унищожава комарите директно в местата, където те се развъждат.

В Русенско няма регистрирани огнища на нодуларен дерматит, най-близкото е Ловеч. Въпреки това следващата седмица предстои да бъдат получени 350 000 ваксини за Северна България, с които да започне ваксинация на всички едри преживни животни като следваща мярка, предприета от правителството в борбата със заболяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе