Броени дни до старта на One Dance Festival: Вижте пълната програма

535
Броени дни до старта на One Dance Festival: Вижте пълната програма
Снимка: Фотограф: João Octávio Peixoto

Между 10 май и 2 юни в Пловдив ще се проведе 16-ото издание на Оne Dance Festival - международен фестивал за танц и пърформанс. С ново име, нова визуална идентичност, слоган "Dance with Everybody", Фокус Франция, 5 копродукции, 12 спектакли и паралелна програма от работилници – One Dance Festival ще се разгърне в рамките на четири танцови уикенда и ще представи творбите на знакови и изгряващи европейски хореографи.

За първи път в своята история One Dance Festival организира и Танцова академия със стипендии за 12 студенти, начинаещи или активни танцови артисти, работещи в България. Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от epaygo.bg.

Още: Фестивалът One Dance представя новия спектакъл на Яница Атанасова

Преглед на програмата

Фестивалът започва с тематичен уикенд "Фокус Франция", реализиран с подкрепата на Френския Институт в Париж, част от който са 4 спектакъла. По време на откриващия уикенд ще се проведат и 5 безплатни танцови ателиета с хореографите Йоаким Моде, Бенджамин Кан, Лота Гартън, Довидас Стримайтис и представители на компания MazelFreten, част от Фокус Франция.

През втория фестивален уикенд (17 – 19 май) бъдат представени спектаклите "Алюри и квартет жени" на Mucha Muchacha (Испания), "НА СЦЕНА – Концертът" на Тииа Касуринен (Финландия) и "All of Мy Love" на Йоанна Параскевопулу (Гърция).

"Лапис Лазули", фотограф: Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi High

Третият фестивален уикенд започва на 24 май с премиерата на новия спектакъл на Яница Атанасова - "Шило". На 25 май ще бъде представен спектакълът "11 3 8 7" на колектив Trevoga, а на сцената на ДК "Борис Христов" ще видим един от големите акценти в тазгодишната програма на фестивала - "Лапис Лазули" – новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис. "Лапис Лазули" ще бъде представен и на 26 май, отново в ДК "Борис Христов". По време на закриващия уикенд на фестивала (31 май – 1 юни) в Пловдив ще бъдат представени спектаклите "Ацумори" на португалската хореографка Катарина Миранда и "Вълшебни приказки" на чешкия танцов колектив POCKETART.

Още: Новоизгряващият колектив Trevoga се присъединява към One Dance Festival 2024

Акценти от фестивала

Rave Lucid, фотограф: Steve Hap

Mazelfreten – Rave Lucid (Фокус Франция) – откриване – 10.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30 ч.

"Rave Lucid" носи наелектризиращата енергия на парижки нощен клуб. Нещо повече - хаус музиката, дискотечното осветление и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен триумф на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия буквално залива сцени и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, основатели на френската компания Mazelfreten. След спектакъла, във фоайето на Дк "Борис Христов", ще се проведе и открит урок по електро денс, с участието на публиката.

Hairy / Рошаво – Довидас Стримайтис (Фокус Франция) – 12.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30 ч. 

В спектакъла си "Hairy" Довидас Стримайтис разглежда опозицията между статиката на косата и динамиката на тялото, между нейната неконтролируема природа и танца като изкуството на физическия (само)контрол. Битка между реда и хаоса - това е спектакъл, в който безволевата, но свободна коса разстила символните си значения като безгрижие, ентусиазъм, творчески порив, субкултурна естетика.

Mucha Muchacha – Алюри и квартет жени (Испания) – 17.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30 ч.

В спектакъла "Алюри и квартет жени" телата са едновременно коне и ездачи, инструменти и занаятчии. Това е галоп към откривателството на възможния нов фолклор, своеобразен артистичен опит да разберем какви сме и накъде отиваме чрез изкуството на танца. Mucha Muchacha провеждат своя експеримент на сцената с изящна физикалност и пределна емоционалност. Светлинни и визуални ефекти, неочаквани радио хроники, регетон, фламенко и електронна музика стават хранителна среда за танца на бъдещето.

Яница Атанасова – Шило (България) – премиера – 24.05.2024 – Драматичен театър, Пловдив, 19:30 ч. 

Носителка на наградата на публиката ИКАР за спектакъла си "Пастет", в новия си спектакъл "Шило" Яница Атанасова разсъждава върху идеята за "комфорт" и връзката му със социалните и културни норми. Шилото се превръща в символ на желанието за физическо и емоционално освобождаване, напомняне за начините, по които тялото може да се бунтува срещу ограниченията и да търси собствено усещане за комфорт и удовлетворение. Спектакълът е третата копродукция на One Dance Festival и РЦСИ Топлоцетрала.

Още: Фестивалът One Dance представя гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис

Еврипидис Ласкаридис – Лапис Лазули (Гърция) – 25.05. и 26.05.2024 - ДК Борис Христов 

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис - едно от водещите имена на световната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 и 26 май. Известен с изследванията на абсурдността и трансформациите в творчеството си, Ласкаридис ще представи най-новата си сценична творба "Лапис Лазули" седмици след световната премиера в Атина. В "Лапис Лазули" Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като изгражда на сцената гъста мрежа от антитези. Спектакълът е продукция на Onassis Stegi, копродуциран от Big Pulse Alliance и One Dance Festival.

Катарина Миранда – Ацумори (Португалия) – 31.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30 ч

"Ацумори" - новата сценична продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде представена на 31 май в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив, по време на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската публика със спектакъла си "Кабракимера", част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на съвременната танцова сцена в Европа, а новият ѝ спектакъл "Ацумори" е продукция на център "Жорж Помпиду" в Париж, фестивала в Порто и One Dance Festival.

Допълнителна информация за пълната програма на фестивала ще намерите на onedance-festival.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Master the Failure Vol. 2: Да приемем провала като част от пътя към успеха

10 години от смъртта на оперната легенда Никола Гюзелев

Новият авторски спектакъл на Ива Тодорова отново в Sofia Live Club

Джордж Клуни дебютира на Бродуей в емблематична постановка

Сатиричният театър открива маската на Никола Анастасов и почетния стол на Славчо Пеев

Нови девет представления на "Фантомът на операта" в София!

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа на 17 май

„Най-дългото хоро“ ще се извие пред НДК

100, 50, 150: Три спектакъла с юбилейни представления в Народен театър "Иван Вазов"

"Приключенията на Нотичка" отпращат най-малките в пътешествието на музиката (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена