Френската компания MazelFreten открива One Dance Festival 2024

2977
Френската компания MazelFreten открива One Dance Festival 2024
Снимка: One Dance

Френската компания MazelFreten открива 16-то издание на One Dance Festival на 10 май със спектакъла Rave Lucid. Вдъхновен от една от най-популярните форми на френската градска култура – електро денс, спектакълът изследва спонтанността и ентусиазма на телата на дансинга.

Rave Lucid е част от програмата Фокус Франция на Оne Dance 2024, която се реализира в партньорство с Френския Институт в Париж. Билетите за Rave Lucid са вече в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

Снимка: One Dance

Още: Фестивалът One Dance представя новия спектакъл на Яница Атанасова

Rave Lucid носи в Пловдив наелектризиращата енергия на парижки нощен клуб. Нещо повече, хаус музиката, дискотечното осветление и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен триумф на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна маги залива сцени и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, основатели на френската компания MazelFreten.

В основата на Rave Lucid са впечатляващите по интензивност "батъли" между електро денс "мастъри". Спектакълът обаче не е замислен като съревнование за демонстрация на умения, а като начин за сближаване между хора и общности с различен темперамент. Защото иначе какво, ако не танцуването, и къде, ако не на дансинга, е най-пряката, директна и естествена форма за общуване, особено в съвременната виртуална ера.

Още: Новоизгряващият колектив Trevoga се присъединява към One Dance Festival 2024

В универсалността на танцовия език електро денс публиката ще може сама да се убеди, като се включи в уъркшопа, който ще дадат изпълнителите, веднага след спектакъла във фоайето на Дома на културата.

Снимка: One Dance

Танцово явление и една от най-популярните форми на френската градска култура, електро денс е комбинация от бързи стъпки и още по-бързи и изразителни движения на ръцете. Контракултура и ъндърграунд феномен в зората на века, днес електро денс сцената събира участници от всички точки на света за реални или виртуални батъли, събития и фестивали. Екипът на MazelFreten работи с автентичните кодове на танца и събира част от най-добрите му изпълнители – от пионери и учители до водещи таланти. 

Още: Фестивалът One Dance представя гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис

"С този спектакъл искам да отдам почит на общността, която ме изгради, където пораснах и можах да се развия професионално като артист, но и като активист с мисията да направя електро денс известен отвъд "ъндърграунда". Да покажа мащаба и богатството на този френски градски танц, който блести по целия свят, събирайки заедно електро денс Eboï (танцьори - мъже) и Equeenz (танцьори - жени) от различни държави." – Брандон Масел, хореограф MazelFreten.

Снимка: One Dance

Популярността на танца расте лавинообразно и в социалните мрежи, а пикът идва на Techno Parade Paris през 2007 г. Масовите медии приветстват взривоопасния електроденс, но погрешно го кръщават с бранда на Tecktonik, организатор на партита Метрополис. Когато медиите осветяват една контракултура, това винаги е нож с две остриета, защото те я преекспонират, превръщат я в писък на ефимерната и повърхностна мода, в потребителски продукт за еднократна употреба.

Ето защо MazelFreten решават да се върнат към корените на електро денс движението и да създадат спектакъл - трибют на рейв културата. В Rave Lucid има парти еуфория и транс, но също и ясно съзнание, защото хореографията на този "електро балет" изисква контрол и перфектна синхронизация. Резултатът е жив портрет на страстта към живота, на пулсиращата музика и хората, които се свързват тук и сега, в ерата на интернет.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com