Фестивалът One Dance представя гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис

1698
Фестивалът One Dance представя гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис
Снимка: Фотограф: Julian Mommert

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис - едно от водещите имена на световната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 май. Ласкаридис, известен с изследванията на абсурдността и трансформациите в творчеството си, ще представи най-новата си сценична творба "Лапис Лазули" по време на 16-ото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance (до скоро ONE DANCE WEEK).

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Повече за творбата "Лапис Лазули"

В "Лапис Лазули" Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като изгражда на сцената гъста мрежа от антитези. Основен фокус на спектакъла е екзистенциалната ни връзка със страха и ужаса.

Снимка: One Dance

"Лапис Лазули" носи името на известния "Райски камък" в наситени сини цветове, който свързва недрата на земята с човешките обичаи и мистиката. От една страна камъкът символизира връзката с природата и първичното сътворение, а от друга - фантазиите и митовете, неизвестното и необяснимото. От него се извлича пигментът ултрамарин, кодиран в ритуали и практики от древността до днес - от японското декоративно приложно изкуство и средновековните фрески до картините Ив Клайн и неговото радикално синьо.

Подобно на камъка, спектакълът на Еврипидис Ласкаридис е с двойнствен характер. Той е размисъл за съществуването като постоянно търсене на баланс между противоположности - земното и небесното, низкото и възвишеното, животинското и духовното във всеки един. "Лапис Лазули" превъплъщава тихата война в човека между първичните инстинкти и висшите способности на интелекта и духа. 

Спектакълът, продукция на Onassis Stegi, е копродуциран от фестивалната мрежа Big Pulse Dance Alliance и One Dance Festival и ще бъде представен пред българската публика седмици след световната си премиера в Атина през април. 

Билети ще намерите в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

Снимка: One Dance

Кой е Еврипидис Ласкаридис?

Еврипидис Ласкаридис е хореограф, режисьор и изпълнител. Учи актьорско майсторство в Атина и режисура в Ню Йорк. Като изпълнител излиза на сцената през 1995 г., работейки със сценични майстори като Димитрис Папайоану и Робърт Уилсън. Основава компанията за изпълнителски изкуства OSMOSIS през 2009 г., създавайки отличени с награди сценични творби и късометражни филми. От 2015 г. неговите спектакли гостуват на водещи фестивали и сцени в цял свят. Артистичният му почерк се характеризира с усещане за овладян хаос. Неконвенционална и нелинейна, работата на Ласкаридис се заиграва с възможностите, които ни заобикалят - чупи, изкривява, реформира и манипулира обикновени материали и отломки от ежедневието, за да създаде неочакваното.

Ласкаридис превръща тялото в средство, чрез което пространствата оживяват на сцената. Действието се върти около персонажи, които са трогателно реални и старателно реализирани, но безсрамно въображаеми. Творбите му откриват нови територии, които внезапно се превръщат в смешни и сърцераздирателни, гротескни и въздействащи, плашещи и абсурдни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

17-ят Международен фестивал за съвременен танц: Дързък, еклектичен, еротичен и политически ангажиран (ВИДЕО)

Спектакъл на Народния театър открива Международния Шекспиров фестивал в Крайова

Броени дни до старта на One Dance Festival: Вижте пълната програма

"Hell's Kitchen" получи 13 номинации за наградите "Тони"

Народният театър отличи Филип Арно и Марта Коание за приноса им към българското изкуство

Обявиха номинациите за наградите АСКЕЕР 2024 (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена