КЗП задължи Mtel да промени практиката на разпространение на спортния си пакет

8528
КЗП задължи Mtel да промени практиката на разпространение на спортния си пакет
Снимка: Guliver/Getty Images

Комизията за защита на потребителите (КЗП) промени условията на разпространение на спортния пакет на цифровата телевизия на Mtel, който досега оставаше в сила и след промоционален период, освен при изричен отказ на клиента. Така вече абонатите на цифровата телевизия няма да заплащат за спортните канали Мtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGE sport след 31.03.2017 г., ако изрично не заявят желанието си да ги получават. Услугата е предплатена и няма да бъде предоставена, в случай че клиентът не внесе месечната такса в аванс.

Преустановено е и изпращането на SMS-и за трите спортните канали, с които доставчикът изискваше от потребителите да върнат съобщение с текст STOP и своето ЕГН, за да ги деактивират и да не заплащат месечна такса за тях след изтичането на промоционалния период за въвеждането им.    

Доставчикът се ангажира и с това да възстанови месечните абонаменти на всички свои клиенти, които са решили да продължат да гледат каналите в периода април-юни срещу заплащане, но спортното съдържание не е било достатъчно атрактивно за тях. Новите правила са потвърдени и на сайта на търговеца, както и в телевизионната реклама.

НАЗП: КЗП не е извършила никакви проверки за ГМО в последните 2 години

През последните две години от КЗП не са извършвани никакви проверки по Закона за генно модифицираните организми у нас. Това каза Стоил ...

До промяната се стигна след намесата на КЗП във връзка с получени сигнали от граждани и информация, разпространена в социалните мрежи. Обръщаме внимание на потребителите да следят информацията във фактурите си за предплатените услуги, за да се избегне предоставянето на незаявени такива и при съмнение да сигнализират в КЗП.

В края на февруари Actualno.com изпрати въпроси на телекома по случая. В отговорите Mtel уточни, че ще върне парите на всички отказали се от спортния пакет преди 1 юли 2017 година. Това означаваше, че ако сте клиент на Mtel и се откажете до 1 юли тази година от пакета, ще си получите обратно платената до момента на отказването такса от по 1.99 лв. месечно за периода, в който пакетът вече е станал платен (01.04 - 01.07.2017). От отговорите тогава стана ясно още, че абонатите ще продължат да получават информация за възможностите за отказване от автоматичната услуга. "Това ще става чрез различни средства за уведомяване (чрез масовите медии, реклама, съобщения на фактурите, уведомителни SMS-и и т.н.). От тази гледна точка считаме, че не сме в нарушение на законовите изисквания, тъй като каналите ще са безплатни за тези, които не желаят да ги гледат", уточни мобилният оператор.

Според Mtel е важно да се има предвид, че цената от 1.99 лв. на месец е валидна единствено за действащи абонати, които и след 31.03.17 г. искат да гледат каналите. "За нови абонати след тази дата цената за трите канала с безсрочен абонамент ще е 5,99 лв. на месец. По този начин Мтел ще даде отлични условия за лоялните си клиенти, които ползват фиксирани услуги и в предишни периоди", допълниха от телекома.

На въпрос дали очакват неразбрали потребители да сезират Комисията за защита на потребители (КЗК) и дори съда, от Mtel увериха, че ще разгледат индивидуално всеки един случай, като ако има клиенти, които въпреки широката разяснителна кампания не са разбрали условията, то те ще бъдат компенсирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии