Битката за зрителите: Как се променя аудиторията на "Оскар"-ите през годините?

684
Битката за зрителите: Как се променя аудиторията на "Оскар"-ите през годините?
Снимка: Getty Images

Наградите "Оскар" са в епична битка за връщане на намалялата си аудитория пред екрана. Но колко малка всъщност е тя?

През тази година близо 19 млн. и половина души са избрали да гледат кои филми и актьори ще бъдат отличени със златната статуетка. Това е увеличение с четири процента спрямо миналата година и връх на зрителския интерес за последните четири години. В същото време числата са красноречиви – засега рекордът от 1998 г. година и неговите над 57 млн. души е недостижим.

Снимка: Getty Images

Телевизията през последните 25 години

Още: Номиниран за "Оскар" филм триумфира на наградите "Имидж"

През 1998 г. обаче телевизията не е това, което е днес. Един от най-харесваните сериали на всички времена – култовият "Приятели", се излъчва от четири години, но независимо от космическите хонорари на актьорите, проектът на телевизия NBC е изцяло във формат ситуационна комедия без външни снимки. През същата година започва излъчването на "Сексът и градът" – сериал, който променя изцяло статута не само на HBO, но и цялостната бизнес философия на телевизията. За да бъде успешна една продукция, тя трябва да се превърне във франчайз. А ако не се превърне, трябва да има потенциала да разказва истории не по-малко разтърсващи от филмите на големия екран. "Игра на тронове" (2011-2019) и "Чернобил" (2019) доказват, че независимо дали става въпрос за няколкогодишен проект или за минисериал, зрителите, въпреки различните си вкусове, вече могат да получават достъпно качествено забавление у дома. А това, логично, може да застраши киното.

Снимка: Getty Images

Стрийминг платформите допълнително "придърпват" зрителите към малкия екран. Все повече зрители гледат филмите на годината у дома си. Този модел на развлечение е твърде различен от практикуваното преди десетилетия заемане на видеокасети или дискове, разпространявани след периода на прожекциите в кинозалите. 

Дълги години "Оскар"-ите" бяха и моден форум, попадащ перфектно в периода след представянето на новите тенденции по големите подиуми. Ревютата междувременно също промениха начина, по който стигат до аудиторията – все повече модни къщи излъчват дефилетата си онлайн, а сайтовете на модните издания показват и висшата мода, и конфекцията часове след всяко шоу. През 1997 г. – годината, в която "Титаник" шестваше по световните екрани, дебютира Fashion TV. Специализираният моден канал прекрати излъчванията си през 2016 г.

Още: Обявиха кои са най-скъпоплатените актьори за 2023 г.: При мъжете изненадата е огромна

"Оскар"-ите през 2024 г.

Снимка: Getty Images

През тази година рекордьор по спечелени статуетки стана филмът "Опенхаймер" – стойностна продукция с блестящи актьори и това до голяма степен бе определено като "ракета носител" на цялата церемония. Американската академия за филмово изкуство и наука сякаш е научила урока си от времето на някои спорни решения. Или пък не. Наградите "Оскар" си остават професионални отличия. Тазгодишното решение с петима представящи дадена номинация не беше най-интригуващият елемент от вечерта и наложи съкращаване на цялата церемония.

Още: Тайната е разкрита: Наистина ли Джон Сина се показа чисто гол на "Оскар"-ите? (ВИДЕО)

За номинираните кинодейци номинациите и наградите обаче имат изключително професионално значение и послание - и демонстрацията на това значение невинаги е атрактивно за зрителя, който така или иначе разполага с твърде много алтернативи.

Разбира се, церемонията по връчването на наградите "Оскар" винаги ще има своята публика. Но значението на бляскавото шоу днес е различно. И любовта към шоуто е различна.

Материалът е на БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Любимка на шеф Ангелов напусна Hell's Kitchen (СНИМКA)

Неочаквано в "Ергенът" две дами останаха без роза. Вижте кои (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com