"Игрите на глада" върнаха на мода стрелбата с лък

59608
"Игрите на глада" върнаха на мода стрелбата с лък
Подрастващи младежи са изпълнени с ентусиазъм да посещават уроци по стрелба

В училища и по игрища, като подаръци за рождените си дни или за общо забавление с бащите си - много деца са в плен на манията около стрелбата с лък. Този своеобразен бум се случва на фона на четвъртата поред седмица престой в боксофиса на филма "Игрите на глада" и по-малко от 100 дни преди летните Олимпийски игри в Лондон, пише "Тайм".

"Изведнъж продажбите на лъкове скочиха тройно",
заявява Пол Хейнс, търговец на екипировка за стрелба.

"Търсят се качествени лъкове за сериозни стрелци, както и за момичета, които са гледали филма", допълва негов колега.

Стрелбата с лък се радва на небивал интерес от страна на децата - и момичета, и момчета, след като "Игрите на глада" излезе по кината на 23 март. В него главната героиня Катнис, умело служеща си с лъка, участва в смъртоносен турнир и успява да победи благодарение на уменията си.

Явно образът на смелото момиче оказва голямо влияние сред подрастващите, особено сред момичетата.

"Катнис е толкова вдъхновяваща. Не съм много спортен тип, но сега в клуба по стрелба мисля, че се справям добре. Което ми е малко странно, имайки предвид, че обикновено просто си седя и чета нещо", споделя Габи Лий, която поискала родителите й да я запишат на уроци по стрелба с лък за 12-ия й рожден ден.



Докато някои младежи упражняват този тип стрелба с години заради традицията на потомствените ловци в семействата им, родителите на останалите се радват на новата мода, защото така децата им се записват да тренират нещо, което подобрява концентрацията и чувството им за самостоятелност, вместо да изберат някой от стандартните и по-контактни спортове.

Аби Фицпатрик от Ню Йорк станала на 11 г. на 10 април и поискала за подарък собствен лък и стрели. "Черен е. Много прилича на този на Катнис", заявява тя.

Аби, заедно с 2 милиона други деца от САЩ и още няколко страни, упражнява стрелба с лък в класове на Националната училищна програма за стрелба с лък.

"Сред младите хора сега има голям ентусиазъм относно стрелбата с лък. Толкова много искат да стрелят, че са съгласни да спазват правилата",
заявява Рой Граймс, президент на организацията.

Боби Боул притежава магазин за стрелба с лъкове на открито в Тексас. Продажбите им са се утроили в последните седмици. Сега Боби и съпругът й организират курсове по стрелба за начинаещи.

"Филмът праща много хора при нас... Хора, които се интересуват от стрелбата и уменията за оцеляване. На скорошен турнир имахме 10 младежи на възраст между 10 и 15 години. За сравнение, миналата година имахме едва трима", заявява Рой Уенмос, управител на клуб за стрелба с лък в Остин.

Мнозина специалисти от САЩ, в духа на приближаващите Олимпийски игри, пък се надяват, че спортната треска, предизвикана от "Игрите на глада", ще привлече повече деца и към професионалната стрелба с лък.

5 икономически урока от "Игрите на глада"

Филмовата адаптация на романа на Сюзан Колинс „Игрите на глада” събра 155 млн. долара през първия си уикенд. Това нарежда...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com