Скайп урок от Стара Загора за български ученици в Париж

4275
Скайп урок от Стара Загора за български ученици в Париж
Снимка: Българско училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Париж

Ученици от съботно-неделното българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Париж “посетиха” къща-музей “Гео Милев” в Стара Загора, за да се запознаят с дома на поета. Преподавателката им по. български език и литература Румяна Шибилева-Ронжие е старозагорка и за нея музеят не е непознат. С учениците й от 11-и и 12-и клас сега изучават творчеството на Гео Милев и на нея й хрумнало през скайп връзка да им покаже бащиния му дом в Града на липите.

До Богомилово и университета без винетка с преместване на две табели

“Още от утре пътуващите за село Богомилово и Тракийския университет няма да имат нужда от винетни стикери. Такива няма да са необ...

“Къща-музей “Гео Милев” в Стара Загора отвори в събота по изключение врати само за нашите ученици. Яна Ленова-Димитрова се отзова на поканата ми и ни разходи виртуално в дома на един от най-видните поети експресионисти в литературата ни - Гео Милев, пламенният бунтар, за когото Антон Страшимиров неслучайно твърди, че е “от личностите, които се раждат веднъж на сто години”, споделя Румяна Шибилева-Ронжие.

Тя е изключително щастлива, че Яна, организатор в Музея от година и половина, откликнала на молбата й за необичайния урок. Така младежите са успели да видят израсналия от жълъд, посаден от самия Гео през 1901 година, дъб и красиво оформения двор. Виртуално надникнали в стаите, в които е прекарал детските и юношеските си години заедно с братята и сестрите си. Видели автентични предмети, книги, снимки, рисунки на поета. Яна Ленова им показала и леглото, използвано от малкия Гео за сцена, на която поставял пиесите си пред многолюдната фамилия на Милю Касабов. И, разбира се, изкуственото му око, по което е бил разпознат сред останките в масов гроб, открит през 50-те години на ХХ век.

„Вълнението и въодушевлението на учениците показаха колко интересен беше този различен урок. Вече имаме съгласието и на уредниците на други музеи и ще направим такива посещения в домовете на Никола Вапцаров и Димитър Димов в София, и на Яворов в Чирпан“, сподели Румяна Шибилева-Ронжие, която е сред основателите на българското съботно-неделно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Париж. През 2014 година е удостоена с наградата „Неофит Рилски“.

Само една жалба не е уважена през 2018-а от старозагорския омбудсман

От 357 жалби и сигнали, подадени през 2018 година до обществения посредник на община Стара Загора, само една не е уважена. Въпреки деве...

Тя и другите учители по български език ежегодно провеждат литературно четене под наслов „Две сърца се знойно любят” и на гроба на Мина Тодорова гимназистите и родителите им четат стихове на Пейо Яворов. Пред паметната плоча на Захарий Стоянов в Латинския квартал всяка година се изнася открит урок. И ако фактът, че Мина е погребана на гробището „Бианкур“ в Париж, не е толкова неизвестен, то за много хора ще прозвучи изненадващо, че авторът на “Записки по българските въстания” е починал във френската столица. Уроците в училището са и стремеж да се познават и съхраняват българските традиции. Празнуват се всички български празници. Вече десет години училището ежегодно организира конкурс за рисунки „Баба Марта“. То е първата задгранична българска образователна организация, с одобрен проект по Европейската програма „Еразъм +” през 2014 г. В проекта „Традиционни пролетни празници в Европа“ си партнира с още три български училища „Азбука“ в Дъблин, „Петър Берон“ в Прага и „Българско училище за роден език“ в Будапеща. След двегодишната работа по проекта е издаден сборник от ученически творби, в който децата и младежите са събрали наученото за традиционните български пролетни празници и за празниците на страните, в които живеят.

Българското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Париж е създадено през 2006 г. от асоциацията “Български език - език европейски” с председател Камелия Конакчиева-Трибулен. Една от целите му е да разпространява българския език и българската култура чрез системно обучение, съобразено с изискванията на българското Министерство на образованието и науката и на френското законодателство за дейността на асоциации и техни образователни структури.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители