Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

22 април 2024, 13:25 часа • 7386 прочитания

Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната програма във Военномедицинска академия (ВМА) бе извършена на 20 април 2024 г.

Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 59 и 49 години. "Той се намира в добро общо състояние, контактен и адекватен. Предстои след дни да бъде преместен е Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, където ще продължи възстановяването му", каза още проф. Никола Владов.

ОЩЕ: Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Голям успех

Ръководител на трансплантационния екип е проф. Никола Владов, както и през 2007 г., когато е осъществена първата такава интервенция в лечебното заведение. Рамо до рамо с него са и двама от най-изявените му ученици – проф. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов. Първият бе и ръководител на екипа, който по-рано в съботния ден извършва експлантацията в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, където е реализирана донорската ситуация. 

"На фона на световния опит – 100 трансплантации са малко. Но за стандартите на нашата страна смятам, че е голям успех. Защото го постигнахме сами – бяхме на редица обучения в чужбина, а когато настъпи моментът, се справихме сами – без чужда помощ", каза проф. Никола Владов.

Той признава, че в момента за него и колегите му чернодробната трансплантация е рутинна дейност. Не крие обаче, че стотната животоспасяваща интервенция е била не по-малко емоционална от първата.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес