Адвокати с неудобни въпроси за електронно правосъдие и доходи, министерството ги препраща

5378
Адвокати с неудобни въпроси за електронно правосъдие и доходи, министерството ги препраща
Снимка: БГНЕС

Ден преди да изтече срокът за подаване на годишните данъчни декларации и заплащане на данъка по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), от Министерството на правосъдието препращат по компетентност писмото на Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество“ /@НАПС/ за мерките по време на пандемията от Covid-19.

Писмото е получено в правосъдното министерство още на 06.04.2020 г., съобщават адвокатите.

В него те обръщат внимание на принудителното спиране на работата на съдилищата, ограничаването на нотариалните производства и ограничаването на работата по изпълнителните дела.

Една от предложените мерки е да се удължи срокът за подаване на данъчни декларации и плащането на данъка по ЗДДФЛ от адвокатите, който изтича днес.

ГЕРБ: Ако управляваме, електронното правосъдие ще е факт до 2018 г.

Водачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик Екатерина Захариева, която бе министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2", участва в к...

Време е адвокатите да поставим неудобните въпроси за електронното правосъдие, което очакваме от 2006 г., пишат те в писмото.

Защо такова не е осигурено от държавата и ВСС при изразходваните средства?

Защо днес адвокатите трябва да платят изцяло цената на блокирането на съдебната система в извънредното положение и на всичкото отгоре са посъветвани да се справят с липсата на работа и приходи чрез „своите спестявания“.

Адвокатите в Р. България са около 14 000 и също имат семейства и родители, за които се грижат, кредити, които заплащат и задължения, които не могат да отложат, но не могат да обслужват без да работят.

Съдиите имат електронен достъп до делата и могат да работят дистанционно, техните заплати са гарантирани. Това е отказано на адвокатите, въпреки милионите, изразходвани за електронно правосъдие.

Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

Самонаетите лица в редица страни-членки на ЕС получават държавна помощ, докато в България няма такива намерения. Това заключение лъха о...

Всяко от които пряко рефлектира върху спиране работата на адвокатите и лиши същите от приходи за неограничено време, посочват те в писмото, подписано от адвокат Искра Кишкова (председател на УС на @НАПС)

Единствената реакция на правосъдното министерство е препращане на писмото за становище към финансовото министерство и ведомството за труда и социалната политика и то едва ден преди изтичането на срока за подаване на данъчни декларации.

Ето какво още посочват адвокатите в писмото си:

След 13.03.2020 г., датата на обявяване на извънредното положение в страната, адвокатите са без работа не защото нямат работа, а защото изкуствено са препятствани да работят, пишат те.

На 20.03.2020 г. Народното събрание прие Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март /ЗМДВИП/, с който от всички мерки за подпомагане на физическите и юридическите лица бяха изключени адвокатите, включително в мярката, отнасяща се до удължаване на срока за подаване на ГДД и заплащане на данъка по ЗДДФЛ.

Адвокати към Борисов: Горанов да се извини, че ни нарече "маргинали"

Над 2600 български адвокати се обърнаха с искане към премиера Бойко Борисов да поиска от министъра на финансите Владислав Горанов да се...

Нито закона,нито последвалите обявяването на извънредно положение Решения на Висшия съдебен съвет, указаха нещо по въпроса за работа на съдилищата чрез системите за електронно правосъдие, в което страната инвестира от 2006 г. насам. С тези мерки всички дейности, свързани с правоприлагане бяха спрени, а адвокатите, като защитници на гражданските права и законните интереси на всички граждани, бяха напълно лишени от възможността да извършват дейността си.

Постановление No 55/30.03.2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, също изключи от мерките самоосигуряващите се лица, в частност адвокатите. Известно е, че адвокатите, адвокатските дружества и съдружия са и работодатели, които дължат на наетите лица трудови възнаграждения и осигуровки. Необявени и неясни останаха мотивите и критериите, довели до изключването на адвокатите, които са работодатели, от правото на компенсации по въпросното постановление.

Въпреки постъпилите множество писма от адвокати от страната и адвокатски сдружения, ВСС не взе предвид настоятелните искания за ясни и безапелационни указания към съдилищата да стартират бързо и в максимална пълнота използването на единния портал за електронно правосъдие /ЕПЕП/ като вземат мерки за попълване на електронните досиета и разрешаване на достъпа на адвокат.

Адвокатите посочват още какви мерки ВСС отказва да разгледа.

Мерките са:

Адвокати се оплакват: Държавата спря съда за извънредното положение, а ни иска данъци до 30 април

Хем няма почти никакви дела в съда заради коронавируса - защото това е една от мерките на действащото извънредно положение, хем до 30 а...

•за приключване на текущи производства, по които няма необходимост от явяване на страни и провеждане на открити заседания или по които се чакат окончателни актове;

•с които да обезпечи вписването на искови молби в Агенцията по вписванията, когато законът изисква това;•с които да позволи образуването на нови дела, макар насрочването на откритите производства да стане в по-късен момент;

•за установяване на единни правила за всички съдилища по отношение на изпращането на документи по електронна поща и връщането на входящ номер на подателя;

•за своевременно оповестяване на готовите съдебни актове в ЦУБИПСА и електроните досиета в ЕПЕП.

Напротив абсолютно безкритично и според нас, в нарушение на закона, органът на кадровиците предостави правомощия на председателите на съдилища /общо 184 в страната/ да решават сами и по своя преценка всички въпроси, включително с кои дела да бъде разширен обхватът на продължаващите дела, с кое то е налице пълен хаос в ущърб на гражданите, и пълна липса на защита на техните права, и законни интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество