X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Адвокати се оплакват: Държавата спря съда за извънредното положение, а ни иска данъци до 30 април

2464
Адвокати се оплакват: Държавата спря съда за извънредното положение, а ни иска данъци до 30 април
Снимка: iStock/Guliver
Хем няма почти никакви дела в съда заради коронавируса - защото това е една от мерките на действащото извънредно положение, хем до 30 април трябва да плащаме данъци - този парадокс изтъкват в свое отворено писмо до всички народни представители и до Висшия адвокатски съвет от сдружението "Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество", съобщава Lex.bg.

Юристите посочват следното по отношение на Закона за извънредното положение:

В параграф 27 от извънредния закон е записано:

Адвокати алармират: Не отлагат срока за подаване на декларациите за неактивност

В отворено писмо до парламента, правителството и институциите в България, СНЦОП „Обединение на свободните адвокати" алармира, че ...

ал. 1 През 2020 г. срокът по чл. 47, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се удължава до 30 юни.

ал. 2 През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.

ал. 3 През 2020 г. отстъпката по чл. 53, ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се ползва от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон, ако декларацията е подадена и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 май 2020 г.

Адвокатите също подават декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, но според издадено указание от Националната агенция за приходите (НАП), те не попадат сред тези, които заради извънредното положение ще платят данъците си два месеца по-късно и ще трябва да ги внесат в обичайния срок – 30 април.

Предварителната данъчна декларация от НАП вече е достъпна

От днес са достъпни предварително попълнените от НАП данъчни декларации, съобщава БНТ. Нововъведението беше съобщено от говорителят на...

Ето какво съобщиха от НАП: "Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на данъка по декларацията остава непроменен – 30 април 2020 г. Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне е 31 март 2020 г.". И посочиха, че до 30 юни 2020 г. се удължава срокът за подаване на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т.ч. еднолични търговци, дейност като земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица данък по декларацията. 

Юристите изтъкват, че са длъжни и спазват ограниченията, но са в тежка ситуация. "До 30 април 2020 г. адвокатите следва да внесат дължимия данък и дължимите осигурителни вноски след определяне окончателния размер на месечния осигурителен доход. Изключването на адвокатите от предвидената мярка е неоснователно и ги поставя в по-тежка ситуация от останалите свободни професии". И искат и те да могат да подават данъчна декларация до 30 юни, като в същия срок да подават и декларация образец №6 "Данни за дължимите осигурителни вноски".

"За срока на извънредното положение върху невнесените осигурителни вноски от адвокатите да не се начисляват лихви", казват още от "Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество".

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март"

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com