Б. Димитров: С радост безплатно бих написал сам историята на Македония

7444
Б. Димитров: С радост безплатно бих написал сам историята на Македония

С радост бих участвал в съвместна комисия и дори бих написал сам историята на Македония, без хонорар. Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод резолюция на Комисията на външните работи при Европейския парламент за създаване на съвместни експертни комисии между Р. България и Р Македония за прецизиране на научно обоснованите позиции, при интерпретиране на теми от общото минало на двете съседни държави, предаде Фокус.

„Не само бих участвал, а и бих предложил – аз да напиша македонската история като бих казал патриарх – историограф” – каза Божидар Димитров.

Божидар Димитров: Най-малко трима царе са погребани в Преслав

Сигурно е, че най-малко трима български царе са погребани в Преслав, това Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, ...

По думите му – спорни въпроси няма, освен един. Най-спорният въпрос е за началото на македонската история. „Според тях започва преди 2700 години, а според мен и според цялата световна наука започва през 1944 г., когато се формира република в състава на Югославската федеративна република”, каза Божидар Димитров.

„За истински историци историята е такава, каквато се е случила, и до голяма степен средновековната история е осветена не само от български, но и от стотици чуждестранни учени, включително и сръбски, като Иван Никулчич, Оболенски и т.н. Осветена е такава, каквато се е случила, въз основа на документи. Македонските историчари (не случайно ги наричам историчари, а не – историци) не споделят принципите, на които се гради историята, а именно: има документ – има история, няма документ, няма история. За тях история е това, което измислят в момента, и което отговаря на политическата конюнктура” – каза Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...