БЧК с учение за разрушително земетресение в Лозен

3919
БЧК с учение за разрушително земетресение в Лозен
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

„Мащабно бедствие, предизвикано от разрушително земетресение с епицентър в близост до София, ще връхлети България. Първоначалните данни сочат, че 300 души са загинали, над 7000 се нуждаят от спешна помощ, а засегнатите са повече 150 000 души”. За щастие, това не е реална ситуация, а част от сценария на международно полево учение за координация, оценка и планиране по време на бедствия, в Националния учебен център на БЧК в Лозен.

Щетите върху инфраструктурата са мащабни – „разрушени са болници, магазини за стоки от първа необходимост, временно е затворено Летище-София, нарушени са комуникациите, повредени са електроснабдителната мрежа и водопреносната система, което поставя в риск здравето на над 2 млн. души. Поискана е международна помощ и БЧК се обръща към Международната федерация, която изпраща мобилни екипи от Женева”, гласи още сценарият на тренировката.

Много добра работа през 2018 г отчете БЧК Враца

Д-р Ирена Видинова, председател на областния съвет на организацията, представи дейността през 2018 г.  във Враца. Организацията на...

В симулацията ще се включат 35 професионалисти от Червения кръст и Червения полумесец, екипи на ПСС с кучета за издирване, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, Столична община, кметството на село Лозен, представители на Единната спасителна система и Общинска полиция. Всички дейности по разработване на кризисния план ще бъдат извършвани в полеви офиси на територията на базата на БЧК в Лозен.

Учението ще тества участниците в симулацията, като ги постави в условия, най-близки до реалните, и ги накара да действат под времеви натиск и силно напрежение. Те ще трябва да работят заедно, за да изготвят „План за действие“ и да изпълнят около 40 различни задачи, събирайки информация от всички хора, с които ще се срещнат – хора от местната общност, загубили своите домове; лекари, опитващи се да лекуват своите пациенти, след като болницата им е претърпяла щети; структурите на гражданската защита и полицията, които полагат усилия да опазят безопасността и сигурността на всички и държавните служители, координиращи реакцията при извънредни ситуации.

Целта на учението е да укрепи капацитета на оперативните специалисти по мениджмънт на бедствията на МФЧК/ЧП в рамките на 10-дневното глобално обучение по проект „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ: Техническа помощ и изграждане на капацитет“, финансиран от Европейския съюз и осъществяван от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/ съвместно с националните дружества на Червения кръст от Австрия, Италия, Холандия и България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com