ЦИК: Протоколите на вота няма да бъдат променяни (ВИДЕО)

1901
ЦИК: Протоколите на вота няма да бъдат променяни (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Протоколите за гласуване за максимално улеснени. Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на редовен брифинг по повод предстоящите парламентарни избори на 4 април.

На свой ред другият говорител на ЦИК, Таня Цанева, посочи, че няма да се променят протоколите, тъй като в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията в Изборния кодекс. Според говорителката на ЦИК всяка партия си провежда предизборната кампания в момента включително и по темата с протоколите.

По-рано на пресконференция от ПП ГЕРБ изразиха притеснения, че изборният протокол е твърде усложнен. "Протоколът е изработен така, както предписва Изборният кодекс", повтори Димитър Димитров.

На Районните избирателни комисии няма да се наложи да работят с машината, важно е секционните комисии да знаят как да работят с нея, допълни Димитров. Таня Цанева отбеляза, че към момента сертифицирането на машините ще приключи до 31 март и няма основание за каквито и да било опасения по отношение на машините за гласуването. 

"Базовият протокол е протокол, с който се гласува в чужбина и ако някои умишлено направи грешки, значи ще бъде умишлено, посочи говорителят на ЦИК. За всеки три регистрирани листи се появява нова страница в протокола, в която трябва да бъдат отчетени преференциите. Големите райони с дълги листи няма как да не се появяват в протоколите, посочи Димитров. 

ГЕРБ се опасява, че броенето на гласовете ще е трудно

От ГЕРБ се опасяват, че протоколът от изборите за парламентарния вот на 4 април е прекалено усложнен. Има графи, които се повтарят и др...

ЦИК прие методически указания за СИК, РИК и назначи съставите на СИК извън страната. Общо 465 са избирателните секции за чужбина. ЦИК прие решение за препоръчителния начин за сгъване на хартиената бюлетина. В момента се провеждат от трети ден обученията на РИК, след което те ще обучават СИК. Обученията ще се провеждат онлайн и ЦИК е изготвила обучителни материали със съответните слайдове, както и методическите указания. Там, където няма да има възможност за онлайн обучение, спазвайки много стриктно мерките, ще се проведат обучения на много малки групи.

Повечето РИК са съставени от опитни членове на много различни състави и формати на избирателни комисии, коментира Димитър Димитров. ЦИК се опитва да направи разнообразни материали, презентации и едно видео трябва да бъде качено за работата с машина за гласуване. Презентации ще има и за работата на комисиите извън страната – на страницата на ЦИК, на страницата на Външно министерство и на отделните консулски и дипломатически служби. ЦИК прави всичко възможно да се увеличат каналите за обучение, каза Димитров Той посочи, че в последната седмица преди изборите ЦИК ще се опитат да улеснят проблемите, свързани с изборния ден и предаването на протоколите.

Още за тревогите на ПП ГЕРБ по отношение на изборния протокол, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com