Детските млечни кухни с нов рецептурник до края на годината

7274
Детските млечни кухни с нов рецептурник до края на годината

Служители от 28 регионални здравни инспекции в страната извършват четири пъти в годината проверки в детските общински и частни млечни кухни, предаде КРОСС.

На територията на цялата страна работят общо 167, които предлагат обедни менюта на деца от 10-месечна до 3-годишна възраст. Най-често допусканите нарушения в приготвянето на детската храна са свързани с еднообразни менюта поради липса на съвременен рецептурник за хранене на децата до 1 година.

Не във всички детски млечни кухни се предлага риба, не се предлагат достатъчно плодове и зеленчуци. От Здравното министерство подготвят нов рецептурник за хранене на децата до 3-годишна възраст. Д-р Нана Николова от министерството увери в предаването "Преди всички" по БНР, че новият документ ще е готов до края на годината.

"Спазват се необходимите изисквания за физиологични норми на хранене, но са установени и някои несъответствия, например отсъствие на постни ястия в храната на децата, завишена консумация на брашно, на макарони, на нишесте, в някои случаи не се предлагат пресни плодове и зеленчуци, наличие на еднообразие на менютата в детските млечни кухни. Това може да се обясни с липсата на официален рецептурник за хранене на децата от една до три години. Такъв рецептурник в момента се изготвя. Той ще бъде готов до края на настоящата година", заяви д-р Николова.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com