Експерти: "Селфитата" ще ограничат сивия сектор при автоинструктурите

1963
Експерти: "Селфитата" ще ограничат сивия сектор при автоинструктурите
Снимка: БГНЕС

Промените в шофьорските курсове са важни и необходими, но по-важно е часовете за каране в мъгла, винтензивен трафик, извънградско и нощно действително да се взимат, защото в момента има много сериозен сив сектор, при който някои автошколи дори не дават и 31 часа. Така Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи насочи вниманието директно към контрола при въвеждане на новите правила за обучението при взимане на книжка пред Нова тв. Какви са новите правила, които МОН обмисля от юли месец, можете да прочетете в тази статия

В момента обучението се одостоверява с едни картони с подписи. На тях няма час, дата, кой е дал часа. И на 15-тия час инструктора ти казва много си добър дай да те пускаме на изпита. Така пестят часове, бензин, амортизация и прочие. Могат много повече ученици да минат така. Тези школи обикновено предлагат преференциални цени и реално изкарвате едни 15-20 часа,  продължи с обяснението си за фиктивното обучение в момента Тодоров. 

Проверка откри укрити приходи в школи за шофьорски курсове

За значителни укрити приходи в школи за шофьорски курсове, съобщават от НАП. Неотчетените суми са установени при съвместни проверки с &...

Формулата е такава. На 10-тия час се започва: "Ей, колко бързо напредвате.Ама вие сте роден шофьор. Сега точно изпадна дата за изпит. Следващата ще е сигурно след 5 месеца. Айде да ви включим, ще почерпим там нещо и ще стане. Ти после ще се научиш, няма проблем". Това е масово, няма друга причина да съществува курс на цена 195лв. например. А такъв курс има и най-страшното е, че тази фирма работи с училища, обясни Красимир Георгиев, автоинструктор от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

От 2 години експериментирам и предлагам 2 вида обучение: единият 45 часа, удължено обучение, не ми го забранява закона; другият вид е стандартните 31 часа. Разликата между хората, които са се обучавали в двата курса е огромна, огромна, подчерта автоинструктура.

Двамата експерти рязко се разграничиха от мнението на Йонко Иванов, председателят на Съюза на инструкторите по авто-мото подготовка, който обяви, че реформите в учебната програма на шофьорските курсове се налагат, заради неспазването на старите разпоредби. Той даже обясни най-нагледно защо не се спазват те: "По старата програма е разписано обучение на магистрала и 3 часа нощно каране, на практика обаче, за да излезем от София, ни трябва поне 1 час и останалите 2 часа като нямаме пътен възел, по който да се върнем, нарушаваме нормативните разпоредби. И затова то не се прави в момента... Отделно, автопаркът е доста амортизиран на места, и хората предпочитат да не се кара с висока скорост, защото колата може да се разпадне в дадени участъци по пътя.", завърши обяснението си той. След, което обаче скочи срещу въвеждането на "селфита" в началото и края на всеки час кормуване, и дори заплаши с още едно поскъпване на цената на курсовете за млади шофьори. Неговата гледна точка можете да прочетете в тази статия.

Това, което наричат селфи, всъщност е лицево разпознаване, което трябва да се прави в началото и края на часа. В него има много смисъл, и не разбирам протестите срещу тях. В системата ще остават данни и за това колко време и по какъв маршрут се е движел автомобила. Така ще се реши проблемът и с еднообразните машрути и съкратените часове, което е друга тактика на автоинструктурите. Въобще няма да е възможно да отидеш на изпит, ако системата не те одобри. Там няма човешка намеса. Това ще гарантира, че си изпълнил броя часове с маршрут и прочие. Колкото повече се вдигат часовете, а няма контрол, толкова повече ще става сивата зона при автокурсовете и обратното, подчерта Тодоров.

Родните шофьорски курсове били най-евтини в ЕС

Шофьорският курс е отражение на икономическата действителност на една държава. Това каза председателят на Асоциация за квалификация на ...

Знам, защо протестират колеги, но ще трябва да се работи, какво да правим. Важно е, че този нови начин на проверка няма да го контролира ДАИ, а самата система. Тази система е фактически контролът върху часа. Без това се обезмисля цялата промяна. Без това и 420 часа да ги направим пак същото. Знаете ли, че в 90% от курсовете е регистрирано, че курсистите карат с 10 км/ч. В мометна извънградско никой не кара. Магистралата е табу. Когато имаме 140 км/ч няма лесно, каза Георгиев.

Похвална е инициативата на министерството. Без елемент на комплимент, министър Желязков е първият мнистър, който има решимост и воля да реформира тази система, която не е пипана с години. Защото ако се реформира тя, ще намалее броя на убитите. Но смятам, че не трябва да се намаляват часовете по теория, защото в момента листовките се зубрят, а не се разбират правилата. В тях не трябва да съществуват въпроси като "Какво означава този знак?". Крайно време е да започнем да питаме: "Какво трябва да направи шофьорът като види този знак?", коментира още Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com