Еврокомисията настоява България да предостави евтини жилища за младите хора

5073
Еврокомисията настоява България да предостави евтини жилища за младите хора
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия настоява държавите-членки да осигурят жилища на достъпни цени за младите хора.

Това е една от приетите мерки от набора от инструменти на политиките, с които разполагат държавите членки за управление на демографските промени. Тези инструменти могат да бъдат ефективно съчетани с национални и регионални политики, за да се даде възможност и подкрепа на всички да извлекат максимални ползи и да намерят ефикасни решения на предизвикателствата на демографските промени.

"Целта е да се осигурят жилища на млади хора, но не в отдалечени региони. Напротив - в по-големите градове, където младите могат да намерят работа. В момента в България има мерки за младите, които не са добре разгърнати. Една от тях е при преместване от едно място в друго да се предоставят 300-400 лева месечно за заплащане на наем, такси за детска градина и интернет. Също и около 600 лв. да пренасяне на покъщнината. За да има устойчива заетост, трябва да има таван на наемите и на кредитирането за младежи", казва Росица Стелиянова, директор Програми и проекти към АИКБ и бивш зам.-министър на труда пред NOVA NEWS.

Още: Евродепутат посочи причината за емиграция на младите българи и предложи спешни мерки

По думите ѝ е възможно инвеститорите в големите градове да отделят апартаменти, които да се продават на млади семейства на преференциални цени, срещу данъчни облекчения.

Какво точно се очаква?

Наборът от демографски инструменти се основава на опита от целия ЕС и определя всеобхватен подход към демографските промени, структуриран около четири стълба:

  1. подкрепа за родителите чрез по-доброто съвместяване на семейните стремежи и платения труд, по-специално чрез осигуряване на достъп до качествени грижи за децата и добър баланс между професионалния и личния живот;
  2. подкрепа и предоставяне на възможности на по-младите поколения да процъфтяват, да развиват уменията си, да разполагат с улеснен достъп до пазара на труда и до жилища на достъпни цени;
  3. овластяване на по-възрастните поколения и поддържане на тяхното благосъстояние чрез реформи, съчетани с подходящи политики на пазара на труда и на работното място;
  4. когато е необходимо, преодоляване на недостига на работна ръка чрез управлявана законна миграция, при пълно взаимно допълване с оптималното използване на талантите от ЕС.

В набора от инструменти се признава необходимостта да се вземе предвид териториалното измерение на демографските промени, по-специално в регионите, които се сблъскват с феномена на намаляване на населението и значителна изходяща мобилност на младите работници („изтичане на мозъци“).

Още: Папата към младите хора: Не губете смелостта си да мечтаете

Въпросните инструменти могат да спомогнат за стимулиране, прецизиране и по-добро координиране на политиките на равнището на ЕС и на национално равнище. Комисията призовава държавите членки да разработят и приложат интегрирани политики за справяне с демографските промени и да включат демографските проблеми във всички области на политиките.

Политиките на държавите членки следва да се основават на местните реалности, тъй като демографските предизвикателства се различават в отделните държави членки и региони. Равенството между половете, недискриминацията и справедливостта между поколенията трябва да бъдат в основата на избора на политики. Цифровите технологии могат да повишат конкурентното предимство на Европа и да спомогнат за компенсиране на последиците от демографските промени. Създателите на политики следва да насърчават активното участие на гражданите в тези усилия и да включват всички участници — социалните партньори, организациите на гражданското общество и други.

В допълнение към регулаторните инструменти и рамките на политиката, на равнището на ЕС са налични редица инструменти за финансиране в подкрепа на държавите членки, като например Механизмът за възстановяване и устойчивост и Европейският социален фонд+ (ЕСФ+).

Още: Испания пуска евтини наеми за младежи

Според проучване „Евробарометър“ относно демографията, 70% от европейците са съгласни, че демографските тенденции излагат на риск дългосрочно икономическия просперитет и конкурентоспособността на ЕС. Смята се, че най-неотложните демографски предизвикателства са застаряването на населението (42 %), както и намаляването на населението в трудоспособна възраст и недостигът на работна ръка (40 %).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com