Искаме US базите да останат

4610
Искаме US базите да останат

САЩ да запазят участието си в съвместните военни съоръжения на българска територия. Такъв призив се очаква да отправим към държавния секретар Хилари Клинтън в неделя по време на разговорите в София, научи АСН.

Т.нар. военни бази са важни не само за нас, но и в регионален контекст и България очаква да продължи използването им и финансирането им с американски средства, за да подготвя качествено родната армия, включително за задгранични мисии, а също и да вижда там технически военни постижения, коментираха запознати.

В контекста на военнополитическата сътрудничество в предстоящите разговори ще се засегне със сигурност и темата Афганистан и бъдещите съвместни действия в тази страна.

Друг важен момент в хода на дискусиите вероятно ще бъдат Западните Балкани и в частност евроатлантическата перспектива на Босна, за която България и САЩ настояват да получи ясен план за начало и ход на процес за присъединяване към НАТО.

Със сигурност ще се обърне внимание и на ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток - Иран, Сирия и последните развития на неспокойната ситуация в Египет. Енергийната сигурност и въпросът за US визите за български граждани са неизменна част от дневния ред на двустранните отношения през последните години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com