Изчезналата пътна карта на ГЕРБ с "Газпром" се появи в Ebay

33175
Изчезналата пътна карта на ГЕРБ с "Газпром" се появи в Ebay
Снимка: Ebay/ Скрийншот

Безследно изчезналата пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която правителството на Бойко Борисов подписа с "Газпром" през 2017 г. се появи в популярния сайт за продажби Ebay.

Припомняме, че на 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че тогавашният министър Теменужка Петкова и президентът "Газпром" Алексей Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода "Турски поток" до България.

На базата на тази пътна карта парламентът промени и енергийната стратегия на България по предложение на самата Теменужка Петкова през 2018 г., като включи в нея т.нар. Балкански поток и проекта за газов хъб "Балкан". Бяха актуализирани и отношенията между "Булгартрансгаз" и "Газпром експорт". С това българската компания се отказа от транзитния договор, валиден до 2030 г.

Алексей Милер, Теменужка Петкова

За изчезването на документа се разбра през юни 2021 година. Самата Петкова обявяви, че не знае къде е документът, но "че не си го е занесла вкъщи". Освен това посочва, че става дума за работен документ, без дата и печати и съответно няма елементи на договор и правна стойност. ДАНС също се включи в издирването, но без успех. Още: Републиканци за България: От Министерството на енергетиката ни потвърдиха, че Пътната карта не е налична

Стигна се дотам бившият номер 2 в ГЕРБ - Цветан Цветанов да иска замесените в подписването на пътната карта да се подложат на детектор на лъжата. А историята с картата под сурдинка е отдавна известна - че правителството на Бойко Борисов и самия той са отстъпили пред издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и са му осигурили икономическа алтернатива, за да се подготви за войната в Украйна, която подпали с пълна сила на 24 февруари, 2022 година.

"Документът е в отлично състояние"

"Предлагаме на вашето внимание един позагубен и леко позабравен документ, както и една оферта към него - пътната карта на България. Документ, който ви е струвал 3 милиарда лева", пише в обявата авторът ѝ с псевдоним BG Elves и публикува първата страница от документ с недоказана автентичност. 

Според описанието "документът е в отлично състояние, с леки следи от употреба", като началната цена е над 16,5 млрд. долара.

Групата "българските елфи" пише още, че "документът доказва, че Русия е имала планове да заобиколи Украйна още през 2017г. и де факто че правителството на тогавашния премиер Бойко Борисов е съучастник в огромна корупционна схема. Така българската енергетика е подчинена на интересите на президента на Русия Владимир Путин".

Сега украинската информационна мрежа InformNapalm публикува материал как е хакнала електронна поща на заместник-председателя на руската Държавната дума Александър Бабаков. Материалът е посветен на руското влияние в Сърбия, включително и с основен акцент доставка на руски газ. А Бабаков е влизал в България и то след като вече е част от санкционен списък на ЕС т.е. не може да влиза на територията на ЕС - България е член на ЕС от 2007 година насам: Съмнително лечение: Защо МВнР е дало виза на санкциониран пратеник на Путин?

В социалната мрежа X BG Elves се представят така: "В последните няколко месеца, на доброволни начела, се организирахме с някои от най-елитните български джедаи, с които сформирахме нашият батальон за българска контра пропаганда".

По думите им парите от търга ще бъдат дарени на украинското правителство в помощ на борбата им срещу Русия. "В случай че търгът пропадне или сумата не бъде изплатена в срок, ще го публикуваме за свободно ползване от българската общественост. Времето ти изтича", допълват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество