Коментар №3 на седмицата: Записки по българските демократични въстания - в алтернативна вселена

2105
Коментар №3 на седмицата: Записки по българските демократични въстания - в алтернативна вселена

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Появата на стари статуси на ключови персонажи от политиката - според мен е добре политиците да се наричат "персонажи" от време на време, за да се припомни все пак, че става дума за усърдна сценична работа - имат за цел да припомнят предишни техни обещания. Които, както се казва, са остарели много зле. Но на вас може да ви е омръзнало да четете как Христо Иванов обявява ГЕРБ, Борисов и по-ниско прилежащи в йерархията образи като Десислава Атанасова за синоними на корупцията в държавата, а сега говори друго. Може да ви е писнало в социалните мрежи да се преговарят други записки по демократичните български въстания, например, думите на Атанас Атанасов преди изборите, че "ГЕРБ искат да ползват ДБ за пералня"; една много добре намерена, хубава, пророческа фраза. За Кирил Петков и Асен Василев да не говорим. 

Но може да прекратим упражнението по припомняне и да опитаме друг модел: на въображението. Какво щяха да напишат днес например нашите хора? Как щяха да коментират актуалните събития, в случай, че не бяха се сглобили така гладко, че да понапъхат накрайниците на корупцията в дупчиците на комформизма и да обявят това за политическа далновидност? И така, да опитаме малко с алтернативната реалност.  

Коментар върху убийството на Нотариуса от Христо Иванов:

"Държавата на Борисов е държавата на мафията. Докато пипалата на октопода започват в сградата на Министерски съвет и завършват в къщата в Барселона, ще бъде така. Борисов продаде бъдещето на България за един шкаф с кюлчета. Ние трябва да си отвоюваме страната от мафията обратно. И да преместим кюлчетата от Банкя в държавния резерв." Христо Иванов, пред Панорама, 9 февруари, 2024 г. 

Коментар на Асен Василев за внезапното решение на МС да премахне университетските такси:

"Популистките финансови решения на ГЕРБ отдавна минават границите на разумното. В българското образование от десетилетия е зейнал един проблем, който не се нарича високи държавни такси, а ниско качество на създадения продукт. Съответно и слаба инициатива за износ не на мозъци, а на знания и бизнес идеи, което намалява конкурентноспособността на държавата". Асен Василев, на запитване на агенция "Фокус" на пресконференция на 2 февруари, 2024 г. 

Коментар на Кирил Петков за назначението на Десислава Атанасова като конституционен съдия 

Най-сетне, ни-я от "Продължаваме промяната" разбираме ист-е-нската цел на подобно назначение. Едни хора, които искат да погребат нашата идея за нулева корупция и съдебна реформа още преди тя да е станала факт и да опишат това като успех в Бруксел - няма да успеят. Кирил Петков на митинг-шествие на "Продължаваме промяната" за борба срещу корупцията, 5 февруари 2024 г. 

Атанас Атанасов за стремежите на Делян Пеевски да се ротира на все по-високо ниво в държавата

Лицето Делян Пеевски не е само един от аватарите на Борисов. Той е човек на службите, които не са реформирани от 45-та година насам и продължават да диктуват българската политика. Ние от ДСБ се опитваме в продължение на две десетилетия да сложим край на този модел, чиято порочна логика накратко може да се нарече така: "на всеки може да се намери място". Атанас Атанасов, 20 януари, 2024 г.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...