Много шум срещу Нотариуса: Шумът заглъхва и няма присъди

7026
Много шум срещу Нотариуса: Шумът заглъхва и няма присъди
Снимка: Антикорупционен фонд

Софийската градска прокуратура не е превърнала в съдебни дела куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари в столичния квартал "Горна баня". Става въпрос за всякакви видове сигнали, като Божанов е бил не само сочен като човек, срещу когото има някаква жалба, но и  като обвиняем, извършител, осъден, включително и като пострадал от насилие. Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, с която в. "Сега" разполага.

Божанов е бил и жертва в два случая. В първия случай - по дело за средна телесна повреда от 2013 г. (средна телесна повреда например е счупена ръка), което обаче е прекратено, и веднъж заради открадната кола. 

ОЩЕ: Янкулов: В мрежата, която е ръководел Божанов, е имало данни за лица на сериозни позиции

Като цяло обаче Божанов е предимно разследван, без от тези разследвания да има някакъв особен резултат. Специално през последните години преди смъртта му нищо срещу него не стига до съда.

Преписки срещу Нотариуса

През 2020 г., например, е постановен отказ да бъде образувано разследване по анонимен сигнал срещу Божанов за имотни измами с апартаменти. Сигналът първоначално е подаден към спецпрокуратурата, която го е пратила по компетентност на Софийската районна прокуратура. Там е решено, че е изтекла давността за наказателно преследване и затова прокурорът е преценил дело да няма.

Четири години по-рано срещу Божанов е подадена жалба от конкретен човек за закана за убийство. И тази преписка обаче е прекратена от районната прокуратура с мотива, че убийство не е извършено или че заканата в този и вид не е престъпление. Същият човек подава сигнал срещу Божанов и през 2017 г., но отново е отказано да бъде започнато разследване.

През 1998 г. Божанов е обвиняем за кражба заедно с още един човек. Делото стига до съда. Нотариуса е оправдан на първа инстанция през 2006 г. В прокурорската справка той фигурира и като обвиняем по дело за измама и за ползване на неистински документи.

Срещу него има и съдебно производство за унищожаване на документи. Вероятно става дума за откраднатото от Върховния касационен съд дело срещу нотариус с отнети права, забъркан в куп имотни скандали.

От справката се вижда още, че жалба срещу Божанов е подавала и бившата му съпруга. Но и в този случай Софийската районна прокуратура отказва образуване на разследване.

Все пак Божанов е осъден по някой от всички случаи, в които е замесен, защото фигурира като такъв в прокурорската справка, като през 2021 г. е оставено без уважение като недопустимо молбата му да получи съдебна реабилитация.

ОЩЕ: Нотариуса имал частен клуб за магистрати: Николай Стайков от АКФ с още разкрития за убийството

На 2 февруари зам.-градският прокурор Иво Илиев съобщи, че било е въпрос на време Софийската градска прокуратурата да повдигне обвинение на Мартин Божанов-Нотариуса. Той разказа, че се води едно досъдебно производство по отношение на дейността му.

Стотици имоти минали през ръцете му

По информация на в. "Сега" за последните 20 години през ръцете на Божанов, който бе убит малко преди да стане на 49 г., са минали 225 имота. Магистрати сравниха мрежата около него и влиянието му в съдебната власт с Петьо Петров - Еврото и аферата "Осемте джуджета". С Божанов са работили както прокурори, така и адвокати, за което в момента се събират доказателства.

Справка за Божанов в Имотния регистър за 30 години назад не показва такова голямо имотно движение, което да е поименно свързано с него. Божанов все пак е бил доста активен - присъства и като купувач, и като продавач, и като получил дарения, и като страна по имотни спорове, и с възбрани от някогашната комисия за конфискация (т.нар. Комисия "Кушлев") още по времето, когато я ръководеше Стоян Кушлев.

Пред БНТ Илия Златанов, един от главните герои в "Осемте Джуджета", каза, че виждал Божанов в съда да оказва натиск - по делото му с бившата съпруга на Петьо Еврото Любена. Златанов директно заяви, че имало данни за физически сблъсък между Божанов и Еврото, след като Еврото се разделил с Любена: Случаят "Осемте джуджета": Съдът отхвърли дело на бившата съпруга на Петьо Еврото за 3 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com