Кукушева: Хлябът в София е най-евтин и не се произвежда от украинско зърно

2994
Кукушева: Хлябът в София е най-евтин и не се произвежда от украинско зърно
Снимка: marco aurelio / Pixabay

Най-евтиният хляб е в София и не се произвежда от укранско зърно. В това увери председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНТ.

Към момента мярката от 20% ДДС за по-ниска цена на хляба продължава да съществува и ще работи до 1 юли 2023 г. Тя не вярва да има правителство, което да покачи цената на хляба и Кукушева очаква мярката да продължи да съществува и занапред.

Браншът: Ако някой прибере 20-те на сто от цената на хляба, това е спекула

Ако някой купувач не види от днес на касовата си бележка, че хлябът е с 0% ДДС, значи се е натъкнал на спекула и трябва да сигнализира ...

Хлябът и неговата себестойност следват тенденциите за покачване на цената на енергията, транспорта и трудът. Цената на газа също влия на цената на хляба заради цените на опаковките, които продължават да се покачват. В последните два месеца няма промяна в цената на пшеницата. Себестойността на хляба плавно ще следва тренда за покачване, но никога няма да достигне тези стойности на хляба, които били с 20% ДДС и няма да бъдат калкулирани 20% ДДС върху себестойността на хляба при доставките, обясни Кукушева.

Тя посочи още, че съпътстващите материали за хлебопроизводителите започнали плавно да растат и те се опитват да актуализират цените си. Минималната работна заплата на един специалист в бранша на хлебопроизводителите е 2 000 лв. Всеки производител има собствена себестойност затова на каква цена взима суровината, с каква технологична база разполага той и колкото са по-енергоспесителни неговите машини, толкова е по-ниска стойността на произведените продукти. Себестойността на хляба е различна. Хлябът има различна цена при всеки производител, подчерта Кукушева.

За протеста на зърнопроизводителите заради вноса зърно от Украйна, Кукушева бе категорична, че родните производители не работят с украинско жито. В България не се произвежда хляб от украинска пшеница, стана ясно от думите и. Украинското зърно няма тези сертификати, които са ни необходими, за да влезе в мелниците ни. Ако то бъде допуснато без въпросният сертификат, то мелниците, които са го използвали, ще бъдат затворени. Украинското зърно не представлява продукт, с който да се поеме рискът да се транспортира от Украйна в България, каза Кукушева.

Тя призова бъдещото правителство, че ако субсидирането на бизнеса за високите цени на електроенергията на продължи, то тогава няма да се говори за плавно поскъпване на цената на живота, а ще се говори за шоково поскъпване на цената на живота. Нито един бизнес не може да си представи да я няма тази субсидия за електроенергията, която подтиска, доколкото е възможно инфлацията, каза още Кукушева.

Кукушева увери, че от 9 юли хлябът ще поевтинее с 20% навсякъде

С актуализацията на бюджета миналата седмица парламентът реши от 1 юли да има нулева ставка на ДДС за хляба и брашното. Проверка на К...

Още: Производител: Цената на хляба ще достигне 3 лева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com